Militærjuntaen var ...
 
Share:
Share
Notifications
Clear all

Militærjuntaen var iført en hvid skjorte  

  RSS

Newsman
(@newsman)
Medlem Admin
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 427
23. marts 2019 2:14  

To store fløje præger Thailands nye politiske landskab. Valget er et opgør mellem junta og opposition.

Rivaliserende politiske partier, som arbejder for og imod Thailands militære junta, har fredag afsluttet deres valgkamp forud for søndagens parlamentsvalg.

Valget er det første i otte år. Valgfeberen har grebet mange i Bangkok, hvor der foregår en intens valgkamp mellem to fløje. Den ene fløj ledes af den gamle, etablerede elite og den anden af personer tæt på tidligere premierminister Thaksin Shinawatra.

Thailands generaler tog magten i 2014. De håber at bevare grebet om magten ved hjælp af militært udpegede senatorer, som kan vælge premierministeren.

Kuplederen Prayut Chan-o-cha kommer fra hærens rækker. Han håber nu at blive anerkendt som civil politiker. Han viste sig fredag offentligt for første gang ved et valgmøde for sit parti, Phalang Pracharat. Her var han iført hvid skjorte.

Prayut kæmper mod flere partier, som har forbindelser til den indflydelsesrige Shinawatra familie, som har vundet hvert eneste valg i landet siden 2001.

Men det politiske landskab er under forandring, da over syv millioner unge vælgere kan stemme for første gang. Samtidig er der opstået en række nye partier.

Det mest fremtrædende er Fremtiden Fremad, som ledes af en 40-årig milliardær, Thanathorn Juangroongruangkit.

Valgkampens første fase blev præget af kongens storesøster, prinsesse Ubolratana, som kortvarigt var kandidat til at blive landets næste premierminister. Men kongen satte foden ned, og prinsessens parti blev forbudt.

Partiet var loyalt over for Thaksin. Prinsessen stillede dermed op imod militærjuntaen og det traditionelt konservative kongehus.

Telekom-milliardæren Thaksin Shinawatra var fra 2001 til 2006 den første premierminister i Thailands historie, som ledede en regering i en hel valgperiode.

Han blev dog afsat ved et kup i 2006. Men han har stadig massiv opbakning i landprovinserne for at have udfordret militæret og Bangkoks økonomiske elite, som bliver beskyldt for at være korrupt og udemokratisk.

Hans yngre og dengang politisk uerfarne søster Yingluck Shinawatra blev i 2011 valgt som regeringsleder. Hun blev fjernet fra magten i 2014. Hun lever i dag også i eksil.

I Hong Kong var der bryllup

Den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra lever i eksil. Han skabte dog i valgkampens slutfase ekstra opmærksomhed omkring sin familie, da hans datter blev gift fredag og holdt en storstilet og glamourøs bryllupsfest i Hong Kong. For samtidigt med at Prayut Chan-o-cha har ført valgkamp i Thailand har prinsesse Ubolratana deltaget i Thaksin Shinawatra's datter Paetongtarn's bryllup i Hong Kong.

Den thailandske konge, Maha Vajiralongkorn, har tilsynladende bare valgt at rejse til München i Tyskland midt i det hele.

KLIK HER for at se videoen (fjernet her fra siden af pga. anmeldelse om "Chokerende indhold")

Fat pennen, nak diktaturet

Ovenstående video er en opfordring til at det thailandske folk benytter sig af sin stemmeret til valget i morgen den 24. marts 2019. Budskabet er fire år mere som zombie eller fat pennen og lad os få bugt med diktaturet.

Læs nærmere her:

This topic was modified 1 år siden by Admin

Citere
Newsman
(@newsman)
Medlem Admin
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 427
24. marts 2019 13:37  

Søndagens valg i Thailand er det første, siden militærstyret tog magten for fem år siden. Men det er ikke frit eller fair. Oppositionspartier er blevet opløst, og valgsystemet er ændret til militærstyrets fordel.

Thailands militærstyre har i de seneste måneder og år haft så travlt med at manipulere det parlamentsvalg, der finder sted søndag, at styret har forsømt meget andet.

For et regime, der har stort set ubegrænset magt, har det fået meget lidt fra hånden, noterer det britiske ugemagasin The Economist sig i en længere artikel om søndagens valg i Thailand.

To femtedele af de dårligst stillede thailændere har en lavere indkomst i dag, end de havde tidligere, og landets økonomi halter generelt efter på flere punkter, skriver magasinet.

Trods de skuffende resultater på mange områder er der en vis sandsynlighed for, at det bliver styrets egen mand, Prayuth Chan-ocha, der komme til at fortsætte på premierministerposten.

Det nye parlament kommer til at bestå af 250 medlemmer af Senatet og 500 medlemmer i det andet kammer, Repræsentanternes Hus.

Ifølge de nye valgregler vælges Senatets medlemmer ikke direkte af vælgerne, men bliver i stedet udnævnt af militærstyret.

De to kamre i parlamentet skal så i fællesskab vælge den nye premierminister. I og med, at Prayuth Chan-ocha må formodes allerede at have fuld støtte fra det militær-udpegede senat, skal han kun bruge opbakning fra 126 medlemmer af Repræsentanternes Hus for at kunne blive på posten.

Den nye forfatning sætter også en begrænsning for, hvor mange pladser i parlamentet et parti kan få – uanset, hvor mange stemmer de får ved valget.

Desuden er enhver kommende regering bundet af et forfatningsmæssigt krav om at følge den 20-årsplan, som militærstyret har fastlagt for Thailand, skriver britiske BBC.

År med politisk ustabilitet

Søndagens valg ses af mange som en magtkamp mellem militærstyret og de partier, der støtter den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra. Han er en vigtig – og temmelig splittende - figur i thailandsk politik.

Den afsatte premierminister lever i eksil uden for Thailands grænser og risikerer en fængselsstraf for magtmisbrug, hvis han vender hjem.

Han er derfor heller ikke selv opstillet ved søndagens valg, men alligevel spiller han en rolle, idet flere partier har tætte forbindelser til ham. Og han har stor opbakning, særligt blandt Thailands fattige.

De partier, der er tæt på Thaksin, har vundet hvert eneste valg siden 2001.

Thaksin Shinawatras eget parti, det nu opløste Thai Rak Thai, kom i første omgang til magten ved valget i 2001, som det vandt med en stor margen. Det er særlig Thailands dårligst stillede, der støtter Thaksin Shinawatra og hans løfter om reformer, mere lige adgang til sundhedsvæsen og uddannelse samt et opgør med korruption og store offentlige udgifter.

Thai Rak Thai øgede sit flertal i parlamentet ved valget i 2005. Men året efter udbrød der store demonstrationer mod Thaksin, efter han solgte sit teleselskab til udlandet og tjente milliarder på det.

Samme år valgte militæret at gribe ind og fjerne Thaksin fra magten med henvisning til, at det var nødvendigt for at opretholde nationens sikkerhed i kølvandet på de omfattende protester.

Derpå blev Thai Rak Thai opløst og siden blev Thaksin fundet skyldig i at have overtrådt en lov om interessekonflikter. Han havde dog forladt Thailand inden da og har ikke været tilbage siden.

Gennem de seneste år har demonstrationer, moddemonstrationer og deciderede sammenstød bølget gennem Bangkoks gader med ”rødskjorterne”, der er Thaksins støtter, på den ene side, og ”gulskjorterne” på den anden side.

I 2010 blev det for alvor blodigt, da militæret slog hårdt ned på rødskjorterne. 90 mennesker blev dræbt.

Året efter vandt et nyt parti, Pheu Thai, der bakker op om Thaksin, valget med et stort flertal. Det bragte Yingluck Shinawatra, som er Thaksins lillesøster, til magten.

Men i 2014 blev hun afsat af militæret med Prayuth Chan-ocha i spidsen, efter en domstol i Thailand kendte hende skyldig i magtmisbrug. Det førte til militærkuppet samme år og bragte hærchef og general Prayuth Chan-ocha ind som Yinglucks afløser på opremierministerposten, som han nu forsøger at genvinde.

Inspiration fra naboens militærstyre

I 2017 vedtog de thailandske vælgere landets nye forfatning ved en folkeafstemning. Den er udarbejdet af militæret og har ifølge kritikere blandt andet til formål at svække de store politiske partier som det opløste Thai Rak Thai og ikke mindst Pheu Thai.

Thailand har hentet en del inspiration i nabolandet Myanmar, hvor det tidligere militærstyre gennemførte en forfatning, der i realiteten giver det vetoret over vigtige beslutninger og gør det umuligt for de civile politiske partier at regere uden militærets godkendelse.

Pheu Thais partileder har advaret om, at søndagens valg bliver alt andet end frit og fair. Hun håber, at valgdeltagelsen bliver tilpas høj til, at partiet i hvert fald kan blokere for, at Prayuth genvinder posten som premierminister.

Et andet parti, Thai Raksa Chart, der også er på Thaksin-fløjen, blev for få uger siden blev tvangsopløst af landets højesteret, efter at partiet forsøgte at opstille prinsesse Ubolratana som partiets kandidat til premierministerposten.

Kilde: Globalnyt.dk


SvarCitere
Webmaster @ Thailand Portalen
(@webmaster)
Medlem Moderator
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 354
24. marts 2019 13:54  

https://www.facebook.com/ThaiPBSFan/videos/614370235652481/

Lidt live resultater indtil videre.


SvarCitere
Webmaster @ Thailand Portalen
(@webmaster)
Medlem Moderator
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 354
24. marts 2019 14:24  

Radioavisen klokken 12:00 (dansk tid) omkring valget i Thailand.


SvarCitere
Webmaster @ Thailand Portalen
(@webmaster)
Medlem Moderator
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 354
24. marts 2019 16:48  

Der har været lidt forskellige udmeldinger fra pressen om at oppositionsparti får flest stemmer i Thailand og derefter at militærets støtteparti fører.

De foreløbige optalte tal kan ses her:

election.thaipbs.or.th


SvarCitere
Webmaster @ Thailand Portalen
(@webmaster)
Medlem Moderator
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 354
24. marts 2019 20:37  

TV-avisen klokken 18:30 omkring valget i Thailand.


SvarCitere
Webmaster @ Thailand Portalen
(@webmaster)
Medlem Moderator
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 354
25. marts 2019 8:33  

Vote counting is in chaos with the official results announcement postponed to Monday and a huge number of reports of irregularities and inconsistencies. But one thing is already clear — military dictator Prayut Chan-ocha is going to remain prime minister of Thailand.

According to the latest figures from the Election Commission, with 93 percent of votes counted, the junta's Palang Pracharat Party is in the lead with 7.59 million votes, with Thaksin Shinawatra's Pheu Thai Party second with 7.38 million. The Future Forward Party is in third place with 5.28 million.

The polls were neither free nor fair. The constitution was explicitly designed to ensure the junta was still in charge regardless of how people voted. Prayut and his allies cheated outrageously throughout the campaign, aided by the full might of the Thai military. Many questions remain unanswered about the extent of electoral fraud. The delay in announcing results is extremely suspicious, as is the extraordinary tally of at least 1.7 million void votes. All of this undermines the legitimacy of the Palang Pracharat Party's apparent election victory.

But while it is a tainted triumph, it was still an extraordinary and unexpected result for Prayut Chan-ocha and his allies.

For Thaksin, the results are a disaster. Pheu Thai polled much worse than expected. The party had been expecting to win more than 200 seats, but has fallen far short of that goal. This election marks the end of Thaksin's dominance of Thai electoral politics. His parties had easily won every election held in Thailand in the 21st century. Until this one. Despite all the obstacles he faced, this is a bitterly disappointing result for him.

The Democrat Party paid the price for consistently undermining democracy and enabling military dictatorship. Their hypocrisy was punished at the polls. The party is languishing in fifth place with just 12 percent of the vote. They failed to win a single seat in Bangkok. Party leader Abhisit Vejjajiva resigned when the scale of the debacle became clear.

The remarkable performance of the Future Forward Party led by auto parts billionaire Thanathorn Juangroongruangkit heralds a transformation in Thai politics. With the Pheu Thai and Democrat parties faltering, the era of Red versus Yellow in Thailand is coming to an end. The political conflict is far from over, and the stakes are now clear — it is a struggle of progressive democracy against royalist authoritarianism. Future Forward will be a superb opposition party, probably the best Thailand has ever had.

Why did Prayut do so well? One reason is, of course, his blatant cheating. But he also benefited from widespread support among older Thais who believed he would maintain stability. Palang Pracharat specifically focused on this in the final days of the campaign, adding a new slogan to their campaign posters: "If you want peace, choose Uncle Tu."

Prayut and his party will have no problem forming a large coalition to dominate parliament. The fourth place Bhumjai Thai Party, the remnants of the Democrat Party, and almost all smaller parties will now be eager to join the coalition.

But it will be a huge challenge for Prayut and his allies to try to maintain royalist autocracy in a democratic environment. How will they cope with debates in parliament, or protests on the streets? What will they do when their government grows increasingly unpopular? There is a strong possibility that in coming years we will see Prayut's government implode.

The monarchy has been significantly weakened by the events of the past few months. The clear political divisions in the palace — with former princess Ubolratana Mahidol openly aligning herself with Thaksin Shinawatra in defiance of her brother who backed the junta — have done severe damage to the image of the royals. Vajiralongkorn's intervention on the eve of the election telling Thais to vote for "good people" — a signal to vote for royalist and military-allied parties — further punctured the myth that the monarchy is above politics. The response on social media, where the top trending hashtag quickly became #โตเเล้วเลือกเองได้ — "I'm old enough to decide by myself" — would have been unthinkable just a few years ago. The royal cult that has blighted Thai politics for decades is disintegrating.

The emergence of the Future Forward Party as a significant electoral force is the most refreshing development in Thai politics for many years. The country is still far away from real democracy. But it is moving closer.

En analyse af valget skrevet af Andrew MacGregor Marshall.


SvarCitere
Webmaster @ Thailand Portalen
(@webmaster)
Medlem Moderator
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 354
25. marts 2019 8:37  

Brugere på sociale medier anklager Thailands valgkommission for uregelmæssigheder ved søndagens parlamentsvalg.

Under hashtaggene "valgkommission afsløret" og "valgsnyd" er der mandag dukket flere anklager mod valgkommissionen op på de sociale medier.

Brugere har blandt andet lagt billeder op af kommissionens liveresultater med påstande om, at tallene er forkerte.

Valgkommissionen får også kritik for dens oplysning om en valgdeltagelse på 65,9 procent, hvilket er lavere end ventet. Kritikere siger, at den lave valgdeltagelse modsiger den generelle begejstring blandt vælgerne samt de lange køer ved valgstederne.

Der er også blevet delt en video, som tilsyneladende viser en uniformeret soldat, som tjekker hvem andre soldater stemmer på. Videoen er angiveligt optaget på et valgsted i den sydlige del af landet.

Valgkommissionens formand, Ittiporn Boonpracong, kom søndag aften ikke med nogen foreløbige resultater, da optællingen havde nået 95 procent, selv om han havde lovet at gøre det. Han afsluttede sit korte pressemøde uden at give nogen forklaring på dette.

Kommissionsformanden erkendte dog, at der havde været tilfælde af stemmekøb, men oplyste ikke hvem der stod bag.

Da 93 procent af stemmerne var talt op søndag aften lokal tid, havde det promilitære, konservative parti Palang Pracharat overgået forventningerne og sikret sig 7,6 millioner stemmer.

På andenpladsen lå Pheu Thai Party (Thailændernes Parti), der er grundlagt af den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, med 7,2 millioner. Dernæst det progressive parti Phak Anakhot Mai (Ny Fremtid), som især er populært blandt yngre vælgere, med 5,3 millioner stemmer.

Stemmerne vil sandsynligvis sikre, at juntaleder Prayut Chan-o-cha fortsætter på posten som premierminister, mener analytikere.

Valgkommissionen ventes at offentliggøre foreløbige resultater senere mandag.

Sakset fra: Information


SvarCitere
Webmaster @ Thailand Portalen
(@webmaster)
Medlem Moderator
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 354
27. marts 2019 7:57  

Mon en koalition (mod Prayuth Chan-o-cha og for demokrati) med 255 sæder i parlamentet er på vej?


SvarCitere
Webmaster @ Thailand Portalen
(@webmaster)
Medlem Moderator
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 354
27. marts 2019 9:17  

En koalition bestående af 6 partier med mindst 255 sæder i parlamentet er på vej.

Koalitionen vil dermed have flertal, også i det tilfælde hvis demokraterne skulle vælge at støtte op om Prayuth Chan-o-cha. Demokraterne har endnu ikke taget endelig stilling (de har svært ved at acceptere en koalition ledet af Pheu Thai).

Phalang Pracharath med Prayuth Chan-o-cha i spidsen kan mønster højst 179 sæder (såfremt demokraterne skulle vælge at støtte op om dem).

Phalang Pracharath har tidligere hævdet sin ret til at danne regering. Men det kræver selvfølgelig at Phalang Pracharath og deres koalition har sæder nok i parlamentet.

Det politiske spil kører på højtryk i Thailand i disse timer og dage.


SvarCitere
Webmaster @ Thailand Portalen
(@webmaster)
Medlem Moderator
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 354
28. marts 2019 9:11  

In a surprise news conference, the Election Commission on Thursday released the full preliminary results of Sunday’s votes.

The commission said the top five parties with the most votes are Phalang Pracharath (8.4 million votes), Pheu Thai (7.9 million votes), Future Forward (6.2 million votes), Democrats (3.9 million votes) and Bhumjaithai (3.7 million votes).

Voter turnout was 74.69 percent, higher than the initial report of 65 percent, the commission said.

There were 2.1 million spoiled ballots in the election, or about 5 percent of the total ballots. About 1.5 percent of voters marked “None of the Above” in their ballots.

The agency received about 186 complaints related to voting procedures.

This is the first complete returns of Sunday’s votes. An earlier result released by the Election Commission was based on 95 percent of votes counted.

Kilde: Khaosod English


SvarCitere