Narongsak Osotthana...
 
Notifications
Clear all

Narongsak Osotthanakorn forflyttet


(@newsman)
Famed Member Admin
Tilmeldt: 6 år siden
Indlæg: 1092
Topic starter  

Først ledte han redningen i Tham Luang grotten - så blev han forflyttet

Narongsak Osotthanakorn har fået ros for sin ledelse af den redningsaktion, der fik drengene ud af Tham Luang grotten i Thailand. Alligevel er han angiveligt faldet i unåde hos landets militærjunta.

Narongsak Osotthanakorn er en af den type politikere, man lægger mærke til. Da aktionen med at redde de 12 drenge og deres fodboldtræner ud af Tham Luang grotten i Nordthailand stod på, holdt han hver dag et improviseret pressemøde foran de hundredvis af journalister, der var rejst op til grotten.

Uden den selvhøjtidelighed, der normalt kendetegner fremtrædende personer i det thailandske magtapparat, kom han nærmest luntende, satte sig ved bordet med mikrofoner og begyndte at tale i et klart og forståeligt sprog. Som guvernør for den nordthailandske Chiang Rai-provins var han den øverste leder af redningsaktionen.

Mange af hans udtalelser var rene oneliners, som da han forklarede, at det på grund af truslen om endnu mere monsunregn kunne være nødvendigt at vælge den farligste løsning, hvor drengene og deres træner skulle dykke ud af grotten.

»Vi er stadig i krig med vandet og tiden«, sagde han.

Hans på en gang myndige og afslappede facon under redningsaktionen har gjort, at han på rekordtid er blevet en af Thailands mest populære politikere – selvfølgelig også båret oppe af den omstændighed, at det mod alle odds lykkedes at få alle 12 drenge og deres træner ud af grotten i live.

Pludselig forflyttelse
Men den succesfulde afslutning på redningsaktionen blev for Narongsak Osotthanakorn personligt ikke nogen stor stjernestund.

I denne uge begyndte han i sit nye job som guvernør for naboprovinsen Phayao, hvilket de fleste iagttagere betragter som en degradering, fordi Phayao er meget mindre end den Chiang Rai-provins, som han kom fra.

Den reelle årsag til hans forflyttelse er ukendt, men meget tyder på, at den handler om, at Narongsak Osotthanakorn har lagt sig ud med stærke kræfter tæt på Thailands regerende militærjunta og har nægtet at deltage i det gedulgte spil, der ofte kendetegner thailandsk politik.

Kamp mod korruption
Narongsak Osotthanakorn har ikke mindre end fire universitetstitler og er uddannet som både jurist og ingeniør. Han arbejdede som højtstående embedsmand og teknisk rådgiver for den thailandske rumfartsorganisation, inden han i april sidste år blev udnævnt til guvernør for Chiang Rai-provinsen.

Men hans syn på politik var så ædelt, at det hurtigt gav ham problemer. Han nægtede at give tilladelse til udmøntningen af flere store prestigeprojekter – bl. a. opførelsen af en statue af en tidligere nordthailandsk konge til seks millioner kroner.

En stor del af hans modstand handlede om, at projekterne var økonomisk uigennemskuelige, og at der var en mistanke om, at der var korruption indblandet. Derfor ville han hellere bruge pengene på at udbygge den dårlige infrastruktur i Nordthailand.

»Jeg vil aldrig godkende nogen projekter, som stiller juridiske spørgsmål«, sagde han til lokale medier.

Midt under redningsaktionen i Tham Luang grotten stod der så pludselig i det thailandske svar på Statstidende, at Narongsak Osotthanakorn skulle forflyttes til naboprovinsen. Der blev ikke givet nogen begrundelse, men den thailandske indenrigsminister meddelte, at Narongsak Osotthanakorn kunne forblive leder af redningsaktionen, indtil den var afsluttet.

Forflyttelsen blev modtaget med forundring af mange indbyggere i Chiang Rai-provinsen.

»Jeg har fulgt nyhederne om redningsaktionen og set, hvordan guvernøren og hans hold arbejder uden hvile. Hvis børnene kommer ud sikkert, vil jeg gerne have, at guvernøren bliver længere, fordi han er meget god til det, han gør«, sagde Montha Chaichana, der har en lille gaderestaurant, til den thailandske tv-station Thairath TV.

Årelang splittelse
På et højere plan ramte forflyttelsen ind i den dybe politiske splittelse, der har hærget Thailand i årtier og været tæt på at bringe landet ud i borgerkrig.

Netop det nordlige og nordøstlige Thailand var den politiske magtbase for den regering, som den nuværende premierminister og daværende hærchef, Prayuth Chan-ocha, fordrev ved et militærkup for fire år siden.

Forflyttelsen af den populære guvernør tolkes af mange som endnu et tegn på, at den thailandske militærjunta lader hånt om store dele af befolkningen og kun hypper sine egne og Bangkok-elitens interesser.

Premierminister Prayuth Chan-ocha har forsøgt at imødegå kritikken ved at udtale, at han »beundrer« Narongsak Osotthanakorn, og at hans forflyttelse var udslag af en ren rutinemæssig administrativ omrokering.

Det er der dog ikke mange, som tror på. Tværtimod fyger det med antydninger om, at premierministeren er rasende over, at Narongsak Osotthanakorn opførte sig så regelret.

»Jeg tror, han blev forflyttet udelukkende på grund af hans ekstreme hæderlighed«, skrev en af Thailands mest kendte demokratiforkæmpere, Srisuwan Janya, i forrige uge på Facebook.

I forvejen er militærjuntaen stærkt kompromitteret af, at forsvarsministeren, der samtidig er vicepremierminister, er blevet fotograferet med 25 forskellige luksusure til en samlet værdi af over seks millioner kroner. Det beløb overstiger langt hans officielle løn, og han har forklaret, at han blot havde »lånt« urene af velhavende venner.

Ingen bitterhed
Selv har Narongsak Osotthanakorn forholdt sig tavs om det postyr, der har været om hans forflyttelse.

Da han i mandags begyndte i sit nye job som guvernør for Phayao-provinsen, blev han modtaget med blomster. Han lagde ud med at fortælle, at hans første plan var at forbedre et område i provinsen, der er kendt for sit rige dyreliv.

Der var ingen bitterhed at spore – kun et ønske om at udføre sine nye opgaver.

Kilde: Politiken

 

Newsman @ Thailand Portalen
------------------------------------------
Find også Thailand Portalen på:
Facebook - Youtube - Twitter


   
Citer