Den årlige advarsel...
 
Share:

Den årlige advarsel mod giftige svampe (เห็ดที่เป็นพิษมากที่สุด)  

  RSS

Webmaster @ Thailand Portalen
(@webmaster)
Medlem Moderator
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 332
29. august 2019 20:39  

Nu er det igen ved at være den tid på året hvor det er svampesæson og hvor man skal passe på at man ikke får nogle af de forkerte svampe indenbords.

Der har tidligere været problemer i norden med thailændere og andre asiater som får spist den giftige fluesvamp og det er i flere tilfælde endt med forgiftninger og i enkelte tilfælde med dødsfald.

Fluesvampen, der blandt andet vokser i Danmark, er blevet forvekslet med en almindelig svampeart kaldet posesvampen, som mange traditionelt spiser i Asien. Bare 50 gram af den giftige hvide fluesvamp er nok til at tage livet af et menneske.

Fødevarestyrelsen i Danmark har udarbejdet en folder på dansk som hedder "Ka' de spises?" og Giftinformationscentralen i Sverige har fået udarbejdet en lille god folder på thailandsk med information omkring nogle af de svampe man skal passe på ude i naturen.

Folderne kan printes ud og medbringes på svampejagten, så forgiftninger og det der er værre kan undgås.

Hent folderne her:
- เห็ดที่เป็นพิษมากที่สุด ในสวีเดน! (PDF-format)
- Ka' de spises? (PDF-format)


Citere
Webmaster @ Thailand Portalen
(@webmaster)
Medlem Moderator
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 332
26. oktober 2019 3:24  

Forskere fra Naturhistorisk Museum på Københavns Universitet har udviklet en app, der via fotogenkendelse kan artsbestemme skovens svampe.

I appen Svampeatlas kan du hurtigt og nemt få hjælp til at artsbestemme den svamp, der står i skovbunden foran dig. Du tager simpelthen et billede af svampen, og så kommer appen med gode bud på, hvilke svampearter der kan være tale om. Når man har taget et billede af en svamp, bliver billedet analyseret. Den svampeart, som algoritmen anser for at være den mest sandsynlige, vil ligge øverst.

Appen er kædet sammen med hjemmesiden for Danmarks Svampeatlas, svampe.databasen.org. Både i appen og på hjemmesiden kan du få hjælp på skovturen ved hjælp af billedgenkendelse baseret på kunstig intelligens.

Sådan fungerer det
I appen fungerer billedgenkendelsen ved, at du vælger ”navneforslag”. Her får du analyseret dit foto og får en række bud på, hvilke arter af svampe der kan være tale om. Den svampeart, som algoritmen anser for at være den mest sandsynlige, vil altid ligge øverst. På hjemmesiden hedder funktionen ligeledes ” navneforslag” og findes under Svampebogen.

”Det er første gang, at det er muligt at få hjælp til at artsbestemme svampe med det samme ved hjælp af elektronisk billedgenkendelse i Danmark. Vi forventer, at den nye funktion kan skabe glæde på svampeturen, både hos mere erfarne svampejæger og blandt andre, som er nysgerrige efter at vide mere om naturen,” siger Jacob Heilmann-Clausen, lektor på Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet og projektleder for Danmarks Svampeatlas.

Selvom billedgenkendelse kan se ud som en hurtig genvej til at skelne mellem giftige og spiselige svampe, er det dog vigtigt at understrege, at den ikke kan stå alene.

Spørg altid en erfaren svampekender til råds
”Du må aldrig spise en svamp, bare fordi fotogenkendelsen foreslår, at det er en spiselig svamp, du har fundet. Du bør altid sørge for også at spørge en erfaren svampekender til råds,” siger Jacob Heilmann-Clausen, som samtidig opfordrer alle til at dele deres svampefund på Danmarks Svampeatlas:

”Ved at dele dine svampefund på svampeatlasset bliver du del af et lærende fællesskab. Du bidrager til udforskningen af Danmarks svampe, og du kan få feedback fra eksperter, ligesom du kan hjælpe andre med at bestemme svampe. Endelig kan du bidrage til, at kommende versioner af billedgenkendelsen bliver endnu bedre, da den er trænet på baggrund af de svampefotos, som vores brugere har bidraget med.”

Selve løsningen bag fotogenkendelsen er udviklet af forskere fra Det Tjekkiske Tekniske Universitet (CTU) i Prag i samarbejde med Danmarks Svampeatlas.

App'en kan hentes til følgende telefoner her:

Læs nærmere om App'en på:


SvarCitere