Nu er år 2022 ved at rinde ud og år 2023 står klar til at overtage
I Thailand kommer man godt nok ind i det nye år 6 timer før man gør i Danmark. Men uanset om vi befinder os det ene eller andet sted så kan vi her i de sidste timer af år 2022 se tilbage på et år som igen har budt os på både glæder og sorger.
Et af de største chok og sorger i 2022 var da en vanvittig eksbetjent gik amok i en daginstitution og dræbte mange børn i et masseskyderi.
En anden led sag var den om den korrupte politioberst kaldet Joe Ferrari som i løbet af året blev dømt livstid for drabet på en ung mand i hans varetægt.
En seriemorder som havde fundet flere af sine ofre i Thailand blev overraskende løsladt før tid og er nu rejst til Frankrig.
I løbet af året lempede Thailand lovgivningen omkring cannabis, nogle er begejstret over det tiltag mens andre helst havde været fri for det. I forbindelse med lempelsen blev 3.000 fanger som afsonede for hash- og hamp-relaterede narkotikaforbrydelser løsladt.
Corona-virusen
En af de mere positive historier fra 2022 er at Thailand den 1. februar igen lempede for de strenge karantænekrav som var blevet genindførtindført i slutningen af 2021 i forbindelse med COVID-19 virussen. Det betød at man når man ankom til Thailand så skulle man få taget en PCR-test og afvente resultaten af denne test. Såfremt testen faldt godt ud, så kunne man reelt rejse frit i Thailand.
Da vi var nået hen til maj måned så droppede de thailandske myndigheder kravet om en PCR-test ved ankomsten til Thailand. Dog skulle man forud for rejsen have søgt et Thailand Pass hvor man i forvejen havde sendt en corona-attest afsted til de thailandske myndigheder.
Fra juli måned sluttede brugen af Thailand Pass og kravet om brug af mundbind. Man skulle dog fortsat kunne bevise at man var vaccineret eller at man kunne fremvise en negativ PCR-test. Restauranter, natklubber og barer fik igen mulighed for at holde åben for servering frem til klokken 02:00 om natten.
Da de sidste restriktioner var hævet begyndte turisterne også så småt at vende tilbage til Thailand.
Politik
Thailand har i 2022 ikke været præget af ligeså turbulent politikske forhold som vi har set i de snart mange forudgående år. Der har dog været enkelte demonstrationer og politisk utilfredshed, men altså ikke på samme turbulente facon vi tidligere flere gange har været vidende til.
Dog blev der i 2022 rejst tvivl om hvorvidt Prayut Chan-o-cha kunne fortsætte som premierminister, for hvis man regner med datoen for magtovertagelse som premierminister fra den 24. august efter militærkuppet i 2014, så kunne Prayut Chan-o-cha ikke fortsætte som premierminister da en premierminister kun kan forblive otte år i embedet.
Oppositionen indbragte derfor spørgsmålet for Forfatningsdomstolen. Der er nemlig to mulige udregninger, da Prayut Chan-o-cha enten blev premierminister under militærjuntaen, den 27. august 2014 under en midlertidig forfatning, hvorved hans embedsperiode udløber 24. august 2022, eller at Prayut Chan-o-chas embede begyndte, da han blev udpeget som premierminister den 9. juni 2019, efter parlamentsvalget den 24. marts samme år.
Forfatningens paragraf 158, stk. 1 lyder således:
»Kongen udpeger premierministeren og højst 35 ministre til at danne regering, som er ansvarligt for statens anliggender«.
Forfatningsdomstolen afgjorde med stemmerne 5-4, at de ville behandle anmodningen om Prayut Chan-o-chas embedsperiode, hvormed han derfor måtte tage en pause som premierminister.
Embedet blev derfor overdraget i vice-premierminister Prawit Wongsuwans varetægt, mens Prayut Chan-o-chas forsatte i regeringen alene som forsvarsminister.
Den 30. september afgjorde Forfatningsdomstolen, at Prayut Chan-o-cha i henhold til forfatningen kunne fortsætte som premierminister, da Prayut Chan-o-cha endnu ikke havde afsluttet sin otte-årige embedsperiode, eftersom hans embede som premierminister først begyndte i 2017 – året hvor forfatningen blev offentliggjort – og ikke i 2014 som er året hvor han tilranede sig magten ved et statskup, som han selv havde orkestreret som hærchef tidligere samme år.
Det thailandske kongehus
Midt i december faldt den thailandske prinsesse Bajrakitiyabha Narendira Debyavatiom om tilsynladende med hjerteproblemer. Prinsesse Bajrakitiyabha er kongens ældste datter af i alt tre børn med kongelige titler og er dermed mulige arvtager.
Kongehuset har meldt ud at prinsesse Bajrakitiyabha’s tilstand er stabil.
Kongen og Dronningen har besøgt prinsesse Bajrakitiyabha på hospitalet i Bangkok. Dagen efter blev det oplyst at både kongen og dronning var smittet med COVID-19.
Tidligt på året kunne vi følge med i et trekantsdrama med den thailandske konge Maha Vajiralongkorn, dronning Margrethe og en dansk mand. Den thailandske konge havde benådet den danske mand, men da den danske mand i mellemtiden var overflyttet til afsoning i Danmark så kunne den danske mand kun blive benådet såfremt danske dronning Margrethe også var villig til at benåde den danske mand.
Ifølge en traktat mellem Thailand og Danmark så beholder den thailandske konge alene retten til at benåde fanger selvom de er flyttet til afsoning i Danmark.
Dansk i Thailand
En anden dansk mand som desværre hverken blev benådet eller overflyttet til afsoning i Danmark døde i løbet af året i et thailandsk fængsel.
I løbet af året havde en thailandsk kvinde udtænkt en plan om at hendes danske mand i et iscenesat trafikuheld skulle dø så kvinden kunne få udbetalt forsikringssummen på 10 millioner baht.
Den danske mand overlevede heldigvis, men blev alvorligt såret i forsøget på at skaffe ham af vejen.
Af mere positive historier om danskere i Thailand så kan vi glæde os over at Udon Thani oppe i nordøst er begyndt at tiltrække flere og flere danskere. Nogle bosætter sig i Udon Thani og andre besøger Udon Thani som turister.
Hver onsdag tiltrækker »Good Corner« danskere i området til et onsdagsmøde hvor der hygges med blandt andet dansk mad og for nyligt har »Guldbageren« åbent en afdeling i Udon Thani hvor der kan købes brød og diverse danske forsyninger.
Oppe i Udon Thani er Kenn Holm primus motor i »Thani beach« hvor der for tiden bygges løs, samt er en god hjælper for danskerne i området uanset om de har bosat sig eller bare er på besøg i området som turist.
Udnævnelser
I maj måned valgte den danske justitsminister at trække sig og det udløste en rokade i regeringen hvor blandt andet daværende Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i den forbindelse blev udnævnt til ny justitsminister og hvor indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek så blev udnævnt til ny udlændinge- og integrationsminister. Kaare Dybvad Bek beholdte posten som Udlændinge- og integrationsminister ved den ny regeringsdannelsen i december måned.
Det thailandske turistkontor i Norden og Baltikum fik i 2022 en ny direktør, da Orn Doungchan afløste Eurblarp Sriphiromya. Orn Doungchan har tidligere i en periode været vicedirektør i TAT’s Stockholm-kontor og kunne dermed vende “hjem” til det nordisk kontor.
Tourism Authority of Thailand blev grundlagt i 1960 og har siden 2002 været repræsenteret i norden.
Thai-festival
Den store og savnet thai-festival i København har ikke været afholdt siden 2019 på grund af udfordringerne med corona-virussen. Dog er situationen her i 2022 begyndt at se så lys ud at der i august blev afholdt en thai-festival ved Moesgaard Museum.
Moesgaard har igennem mange år været et samlingspunkt for thailændere bosat i Danmark. Det skyldes bl.a. den thailandske kulturarv, som de har på museet herunder det røde thaihus, som står i herregårdsparken.
Det smukke røde thai-hus, som står i parken ved herregården, er et traditionelt thailandsk hus. Det kom til Danmark i 1975, hvor Moesgaard Museum åbnede en stor særudstilling om Thailand. Huset kommer fra byen Ayutthaya, der var hovedstad i Thailand (dengang Siam) år 1350-1767. Her var det en del af et større kompleks med flere bygninger, der var forbundet af terrasser. Huset er så vidt vides bygget i midten af 1800-tallet, og det blev frem til starten af 1970’erne brugt til beboelse.
Pensak Chagsuchinda Howitz som i 70’erne blev gift med den danske diplomat Frantz Bonaventura Howitz og dermed endte som den ene halvdel af det danske ambassadør-par i Thailand havde en finger med i spillet om at få bragt det thailandske hus til Danmark og Moesgaard Museum.
Pensak Chagsuchinda Howitz døde i december 2022.
Man kan læse nærmere om Pensak’s liv i »Scener fra et thai ægteskab«.
Watpa Lolland
I 2022 åbnede et nyt tempel i Toreby på Lolland. Templet vil derfor blandt andet kunne danne ramme for de thailandske højtider for de lokale og herboende thailændere på disse breddegrader.
Naturen i Thailand
En rapport som udkom i året kunne oplyse at en række videnskabsfolk fra hele verden på et enkelt år opdaget hele 69 nye arter i Thailand. Opdagelserne blev godt nok gjort i 2020, men det var først i 2022 at rapporten blev offentliggjort.
Godt nytår og velkommen til år 2023
I Danmark kommer vi i det nye år ind i år 2023, i Thailand kommer det nye år til at hedde år 2566.
Jeg vil igen i år komme med en opfordring om at passe på i den thailandske trafik. Man behøver ikke selv at køre med hovedet under armen for at komme til skade, det er rigeligt at andre gør det. Pas nu på allesammen, trafikken i Thailand er en dræber.
Alle ønskes et rigtig godt og lykkebringende Nytår. Lad os håbe det bedste for alle i det nye år 🙂
Godt Nytår – สวัสดีปีใหม่ (sa-wat-dee pee mai)
Webmaster
Nytårshilsen fra den thailandske konge:
Nytårshilsen fra den danske dronning:
Guldbageren i Udon Thani har fået en ny facebook side https://www.facebook.com/guldbagerenudonthani