Malaysiske oprørere siger de står bag uroen i Thailand
printer
Konflikten i Thailand drejer sig om malaysieres ret til den sydlige del af landet og har ingenting at gøre med terror organisationer som al-Qaida, hævder en talsmand for oprørerne.

For første gang siden oprøret startede for 20 måneder siden, lader talsmanden sig interviewe af et større internationalt nyhedsbureau.

Til Reuters siger han at titusinder af mennesker er rede til at dø for sagen, og at konflikten også vil kunne ramme turiststeder som Pattaya og Phuket, samt hovedstaden Bangkok, hvis ikke premierminister Thaksin Shinawatra ændrer linje overfor separatisterne.

Det skal imidlertid ikke være aktuelt med selvmordsangreb, selv om talsmanden sammenligner oprøret med intifadaen i de palæstinensiske områdene og modstanden i Afghanistan. Han understreger at separatistene hverken har tilknytning til Osama bin Laden eller al-Qaidas sydasiatiske aflægger, Jemaah Islamiah.

- Vi har ingen forbindelse med de terrorister. Vor kamp er for vort eget folk, for at få tilbage det som er retmæssigt vort, siger talsmanden. Talsmanden vil ikke lade sig identifisere, men i interviewet kalder han oprørsgruppen for Pattanis Forenet Befrielsesorganisation (PULO).

Den får økonomisk støtte af titusinder af medlemmer som giver daglige, ugenlige og månedlige donationer, ifølge talsmanden.

Siden det voldelige oprør brød ud i januar 2004, har der været spekuleret på hvem som står bag voldsbølgen. Mere end 800 personer er dræbt i de tre sydlige provinsene Pattani, Yala og Narathiwat hvor 80 procent af befolkningen er muslimer og etniske malaysiere. Mange civile hinduer er blandt ofrene.

Skrevetd.  28-08-2005 19:41 28/08-2005 19:41 4203  Fremvisninger 4203 Fremvisninger  5 Kommentarer 5 Kommentarer


  Kommentarer
1 #1 Webmaster d. 28/08-2005 klokken 20:09:56
Mærkeligt at en så pressesky talsmand pludselig vil lade sig interviewe og bruge så meget energi på at lægge afstand til andre terrorister, især mærkeligt fordi det sker så kort tid efter at en algerisk mand er blevet anholdt, en mand som med stor sandsynlighed har noget med bomberne i London at gøre.
19 #2 clydehaumann d. 29/08-2005 klokken 06:42:45
Nu er det ikke alle saakaldte terrorister der er terrorister.En historisk og neutral gennemgang ad hvad der rent faktisk foregaar i den sydlige del af Thailand vil nok give et mere nuanceret billede end det man faar af at laese de Thailandske medier og visse vestlige medier der har forud indtagne meninger, isarer efter 9/11.
Oproeret broed ikke ud i 2004. Man kan sige det blussede op, men det er rent faktisk en meget meget gammel historie, som kunne have vaeret loest for laengst hvis der var blevet vist en lidt mindre nationalistisk side fra Thai Rak Thai ( og til helvede med alle de andre) Jeg tager skarpt adstand fra enhver form for terror, men mener at man boer studere baggrunden og erkende den for at kunne finde metoder til at loese problemet.
559 #3 Robert Kronberg d. 29/08-2005 klokken 07:26:21
Klart, problemet i Sythailand har intet at gøre med 9/11 etc, men da seperatisterne fandt ud af, at de fik kæmpe omtale i CNN, hver gang de smed en bombe, fordi CNN bildte verden ind, at det var al-Quada, så blev seperatisterne motiveret til at fortsætte for at presse regeringen.
1 #4 Webmaster d. 29/08-2005 klokken 19:01:57
Tja, og der er måske mere nyt i sagen: [url]www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=455708&previousRenderType=8[/url]
19 #5 clydehaumann d. 30/08-2005 klokken 14:19:10
Thailand kunne laere en hel del af hvordan man loeste problemet ved den Dansk-Tyske grense efter genforeningen i 1920. Man lod de danske syd for grensen vaere danske og de tyske nord for grensen vaere tyske, I det mindste i sind. Her skal de alle vaere Thai og skal fremstaa som en stor familie, selv om de baade i sprog, religion og kultur er vidt forskellige. Det man kraever er selvstendighed, men hvad der virkeligt oenskes er en form for selvstyre inden for et rigsfellesskab. Sammenkigninger med Bin Laden og andre terror organitioner er kun et forsoeg paa at puste til ilden og finde undskyldninger for en haardere militaer kurs.
  Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.