Advarsel mod forurenet alkohol

Det er ekstremt vigtigt at være opmærksom på risikoen ved forurenet eller ulovligt produceret alkohol. Forurenet alkohol kan indeholde farlige stoffer såsom methanol (træsprit), som er ekstremt giftigt og kan føre til alvorlige sundhedsskader eller døden.

To danske statsborgere døde i 2024 i Laos efter at have drukket alkohol, der var forurenet med methanol. Udover de to danskere døde 4 andre, heriblandt to australske kvinder, en britisk kvinde og en amerikansk mand. Læs nærmere her: To danskere forgiftet og døde

Forgiftningen fandt sted efter, at de unge mennesker havde været på en bytur i byen Vang Vieng i Laos. Alkoholen de drak på byturen var tilsat methanol, som er en giftig form for alkohol, der blandt andet bruges i frostvæske og opløsningsmidler. Selv små mængder kan være dødelige.

Senere på året i 2024, døde mindst 17 mennesker i Istanbul i Tyrkiet af forgiftninger fra ulovlig hjemmebrændt alkohol.

Dødeligheden ved metanolforgiftning er ifølge Læger uden Grænser mellem 20-40 procent afhængig af omstændighederne. Det gælder derfor om at komme til en læge og under behandling hurtigst muligt.

Det danske Udenrigsministerium valgte efter hændelserne i Laos at begynde at advare unge med følgende råd om hvad man skal være opmærksom på i nattelivet.

  • Køb dine egne mad- og drikkevarer og hold dem altid under opsyn. Sig nej tak til gratis mad- og drikkevarer fra fremmede. Der er risiko for, at der bliver tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og/eller overgreb. Hold øje med, hvordan dine venner har det. Hvis der er symptomer på forgiftning, så søg lægehjælp hurtigst muligt.
  • Gå ikke i byen alene og gå ikke hjem selv. Når I går ud flere sammen, kan I passe på hinanden.
  • Vær opmærksom på, at produktion af alkohol i mange lande er mindre reguleret end i Danmark. Det gælder bl.a. i Asien, hvor der i lande som fx Indonesien, Indien, Cambodja, Laos, Vietnam og Filippinerne er registreret tilfælde af forgiftning, fordi alkohol har indeholdt metanol (træsprit). Metanol er meget giftigt, selv i små mængder. Du kan blive alvorligt syg eller i værste fald miste livet. Du kan ikke se eller lugte, om der er tilsat metanol. Vær meget forsigtig, hvis du vil drikke cocktails og andre drinks med spiritus. Undgå at drikke alkohol, som du mistænker er hjemmebrygget. Tjek banderole og etiketter på spiritusflasker for, om de er ubrudte og originale. Køb kun dine drikkevarer på velrenommerede steder, der har licens til at sælge alkohol. Søg omgående lægehjælp, hvis du eller nogen, du er sammen med, får symptomer på forgiftning, fx synsforstyrrelser.
  • Ved mistanke om forgiftning kontakt Giftlinjen på tlf.: +45 8212 1212 (døgnåben). Læs mere på Velkommen til Giftlinjen.
  • Sæt dig godt ind i lokale love og sædvaner i det land, som du besøger. De kan være meget anderledes end i Danmark. Adfærd, som ikke er strafbar i Danmark, kan være det i dit rejseland. Læs mere i vores rejsevejledninger eller tjek andre landes rejsevejledning for dit rejseland.

Det anbefales i øvrigt at du tilmelder dig Danskerlisten fra det danske Udenrigsministerium når du skal ud og rejse. Læs nærmere om Danskerlisten her: Danskerlisten fra Udenrigsministeriet

Tegn på forurenet alkohol:

  • Usædvanlig smag eller lugt. Du kan dog ikke se eller lugte, om der er tilsat metanol.
  • Vær meget forsigtig, hvis du vil drikke cocktails og andre drinks med spiritus.
  • Undgå at drikke alkohol, som du mistænker er hjemmebrygget. Køb kun dine drikkevarer på velrenommerede steder, der har licens til at sælge alkohol.
  • Manglende mærkning eller mistænkelig emballage. Tjek banderole og etiketter på spiritusflasker for, om de er ubrudte og originale.
  • Alkohol, der sælges til en pris, der er væsentligt lavere end normalt.

Risiko ved indtagelse af forurenet alkohol:

  • Alvorlig forgiftning, herunder kvalme, opkastning, mavesmerter og sløret syn.
  • Varig skade på organer som lever, nyrer og syn.
  • I værste fald kan det føre til blindhed, koma eller død.

Sådan beskytter du dig:

  • Køb kun alkohol fra pålidelige og velkendte kilder.
  • Undgå hjemmelavet eller ulovligt produceret alkohol.
  • Hvis du har mistanke om forurenet alkohol, skal du straks kontakte myndighederne.

Du kan ikke lugte forskel på methanol og ethanol

Kemiker Peter Hald fra Aarhus Universitet forklarer, at man ikke kan lugte forskel på den dødelige methanol og ethanol, som er det vi indtager som alkohol.

Nyttige links: