Der har været officielle diplomatiske relationer mellem Danmark og Thailand siden Frederik VII og Rama IV (kong Mongkut) den 21. maj 1858 underskrev en traktat om venskab, handel og navigation.

Aftalen kom i stand i kølvandet på handelsforbindelser, der ifølge oplysninger fra det thailandske udenrigsministerium kan dateres tilbage til 1621. Dengang blev Siam regeret fra kongebyen Ayuthaya, og danskere, der opererede fra handelskolonien Tranquebar, fik tilladelse til at handle i kongeriget. Den daværende konge handlede også med Danmark og bestilte angiveligt en række kanoner hos Asiatisk Kompagni i 1770. Det skete efter, at burmesere løb Ayuthaya over ende. Siams hovedstad blev flyttet til Bangkok i 1782.

Med traktatens indgåelse i 1858 steg kontakten enormt og i årene efter begyndte mange danskere at drage til Thailand, og stadig den dag i dag over 160 år efter drager mange danskere fortsat afsted til Thailand.

Det var i Thailand, at Hans Niels Andersen i 1884 grundlagde det selskab, der blev til ØK. Siden er listen over danske selskaber, som har haft eller har datterselskaber i Thailand, blevet lang. A.P. Møller-Mærsk er her, Ecco er her, Danfoss, Grundfos. I 1949 blev Thai Airways oprettet i et joint venture med SAS.

Kongehusene i Danmark og Thailand har også udviklet forbindelsen. Thailands kong Bhumibol og dronning Sirkit var i 1960 på officielt besøg i Danmark, kong Frederik IX og dronning Ingrid var to år senere på officielt besøg i Thailand.

Der har desuden været en lang række uofficielle besøg imellem de to kongehuse.

Thailand er også blevet et stort turistmål for danskerne med over 100.000 årlige besøg i Thailand. Den voksende turisme har også ført til øget samkvem på det mere folkelige plan, på godt og på ondt. Der indgås ægteskaber imellem danskere og thaier, danskere bosætter sig i Thailand, thailandske prostituerede er kommet til Danmark, og ikke mindst er det thailandske køkken flyttet ind i danskernes bevisthed.

Thailand Portalen vil forsøge at bringe og bibeholde nogle af disse forskellige historiske emner herinde. Indtil videre kan du følge med i følgende: