Red Bull-arving mis...
 
Notifications
Clear all

Red Bull-arving mistænkt for at køre betjent ihjel


(@newsman)
Famed Member Admin
Tilmeldt: 6 år siden
Indlæg: 1106
Topic starter  

Vorayuth 'Boss' Yoovidhya er mistænkt for at have dræbt en motorcykelbetjent i 2012, men han er aldrig blevet dømt, og nu er tiltalen mod ham droppet.

Kort før daggry 3. september 2012 kom en sølvgrå Ferrari susende med 170 kilometer i timen gennem et af Bangkoks mest fashionable boligkvarterer.

Bag rattet sad Vorayuth 'Boss' Yoovidhya, barnebarn til den thailandske milliardær, som opfandt energidrikken Red Bull.

På samme tidspunkt var motorcykelbetjenten Wichian Klanprasert på patrulje i området. Da han svingede ind på Sukhumvit Road, blev han ramt og væltet omkuld af den sølvgrå Ferrari, der slæbte betjenten mere end 100 meter hen ad vejen, inden den speedede op og forsvandt.

Betjenten døde kort efter af sine skader.

Da politiet dukkede op, kunne de følge et spor af oliepletter, der ledte direkte fra ulykkesstedet til Red Bull-familiens luksuriøse hjem mindre end en kilometer væk.

I indkørslen fandt politiet den bulede og hårdt medtagede Ferrari.

Retssagen udskudt i årevis

I første omgang lykkedes det familien at bilde politiet ind, at det var en de ansatte i huset, der havde kørt bilen. Da politiet efterfølgende fandt ud af, at føreren faktisk var Vorayuth Yoovidhya, viste en alkoholtest, at han havde drukket. Selv påstod han, at han havde drukket efter ulykken.

Den dengang 30-årige arving til Red Bull-dynastiet blev tiltalt for fem anklagepunkter – herunder overtrædelse af hastighedsbegrænsningen, flugt fra gerningsstedet og hensynsløs kørsel med døden til følge.

Det tog politiet seks måneder at forberede et anklageskrift, og i løbet af 2013 udeblev Vorayuth Yoovidhya i alt syv gange fra retsmøder. Hans advokater kom op med en række mere eller mindre kreative undskyldninger for den sigtede. Enten var han på forretningsrejse eller følte sig utilpas.

I årevis lykkedes det den unge milliardærarvings forsvarere at få udsat sagen – og utallige gange udeblev Vorayuth Yoovidhya fra retsmøderne.

Alt imens har den dræbte betjents familie måttet se langt efter en afslutning på sagen - og et retsligt efterspil.

Tiltalen droppet

23. juli i år oplyste statsadvokaten så uventet, at alle anklagepunkter mod Vorayuth Yoovidhya var frafaldet.

Den nyhed har bragt sindene i kog hos mange thailændere, som mener, at landets retssystem favoriserer eliten.

Mange thailændere har opfordret til at boykotte Red Bulls produkter. Andre mener, at beslutningen om ikke at retsforfølge Vorayuth er et åbenlyst bevis på Thailands korrupte retssystem.

- Stemningen i offentligheden er, at der er forskellige standarder, når det gælder de rige og de fattige, siger Ekachai Chainuvati, som er juridisk lektor ved Siam University i Bangkok.

De seneste par uger har der været et stigende pres fra befolkningen og medierne på statsadvokaten, parlamentet og premierminister Prayut Chan-ocha, som har lovet ”at sikre retfærdighed i det thailandske samfund uanset sociale skel”.

Men her stopper historien ikke. Tværtimod. Nye detaljer bliver ved med at dukke op i den omstridte sag. Senest er et af sagens nøglevidner afgået ved døden – og så har statsadvokaten luftet muligheden for, at der muligvis vil blive rejst nye tiltaler mod Vorayuth Yoovidhya.

Et liv i luksus

Vorayuth Yoovidhya er bedre kendt under tilnavnet 'Boss'. Han voksede op i en af Thailands mest velhavende og prominente familier.

Hans bedstefar, Chaleo Yoovidhya, opfandt den verdensberømte energidrik Red Bull. Bedstefaren blev født i 1923 i det nordlige Thailand som barn af fattige kinesiske indvandrere.

Som ung begyndte driftige og visionære Chaleo Yoovidhya at sælge medicinalprodukter. I 1956 startede han sit eget firma TC Pharmaceutical, der udviklede håndkøbsmedicin mod feber og hovedpine.

Men Chaleo Yoovidhya havde mod på mere. Han var overbevist om, at der er et uopdyrket marked for energidrikke. Han opfandt Krating Daeng, en sød, koffeinholdig drik, der i starten blev et stort hit hos fragtarbejdere og lastbilchauffører.

I 1984 indgik han et makkerskab med den australske iværksætter Dietrich Mateschitz, og efter nogle år lancerede de Red Bull – en kulsyreholdig variant af Krating Daeng. Energidrikken blev hurtigt et kæmpehit blandt atleter, studerende, natarbejdere og andre, som havde brug for et nemt og hurtigt skud energi.

Da Chaleo Yoovidhya døde i 2012, overlod han kontrollen med familiedynastiet til sønnen Chalerm Yoovidhya. I øjeblikket er Yoovidhya-familien nummer to på listen over Thailands rigeste.

Familien ejer omkring halvdelen af Red Bull-virksomheden, der sidste år solgte 7,5 milliarder dåser energidrik i 171 lande. Familieimperiet tæller desuden ejendomssalg, restauranter og Thailands eneste officielle importør af Ferrari-biler.

Red Bull lægger afstand til sagen

Moderselskabet bag Red Bull, TCP Group, har gennem årene forsøgt at lægge afstand til familiearvingens kontroverser med loven i forbindelse med påkørslen for otte år siden.

I en officiel udmelding fra TCP Group hedder det, at Vorayuth Yoovidhya ”aldrig har været en del af den daglige ledelse i TCP Group, aldrig har været aktieindehaver eller har haft ledende poster i TCP Group”.

Ændring af fart

Efter en årrække med udskudte retsmøder og undskyldninger for hvorfor Vorayuth Yoovidhya ikke mødte op i retten, faldt fire af tiltalepunkterne for tidsfristen i september 2017.

Politiet havde indtil 2027 til at retsforfølge den mest alvorlige sigtelse - hensynsløs kørsel med døden til følge. Lige indtil for tre uger siden hvor alle anklagepunkter blev droppet.

Statsanklageren Net Narksook har ikke givet en officiel forklaring på, hvorfor tiltalen er frafaldet, men ifølge et brev fra Statsadvokatens kontor skyldes beslutningen nye beviser i sagen, der indikerer, at Vorayuth Yoovidhya ikke skulle have kørt for stærkt den fatale aften for otte år siden.

Af brevet fremgår det, at politiets ekspert i 2016 ændrede sin vurdering af Ferrariens hastighed på ulykkestidspunktet. I sin oprindelige rapport konkluderede han, at den havde kørt 179 kilometer i timen på en strækning, hvor den tilladte hastighed var 80 kilometer i timen.

I den reviderede beregning fra 2016 anslår han, at bilen kørte 79 kilometer i timen.

To andre vidner har ifølge politiet selv aflagt vidneudsagn i sagen så sent som december 2019. Her fortalte de, at Vorayuth Yoovidhya kun kørte omkring 50-60 kilometer i timen, da han påkørte motorcykelbetjenten.

Hovedvidnets mystiske død

Et af vidnerne, Jaruchart Mardthong, gav sin første vidneforklaring et par uger efter ulykken, men blev i december 2019 indkaldt til en ny afhøring, hvor han pludselig ændrede forklaring.

Han var derfor i søgelyset hos den nye efterforskningsenhed, der blev nedsat for at undersøge, hvorfor tiltalen mod Vorayuth Yoovidhya pludselig blev droppet 23. juli i år.

Men en uge efter blev 40-årige Jaruchart Mardthong selv dræbt i en motorcykelulykke i Chiang Mai. Det skriver mediet Thai PBS World, der har set overvågningsbilleder fra ulykken.

Ifølge politiet mødte Jaruchart Mardthong om natten 30. juli 50-årige Somchai Dawino på en bar Chiang Mai. Manden inviterede Jaruchart Mardthong til at fortsætte den våde aften på en karaoke-bar i nærheden.

De satte kurs mod baren på hver deres motorcykel, men undervejs blev Jaruchart Mardthong påkørt af Somchai Dawino.

Jaruchart Mardthong døde på stedet, mens Somchai Dawino fik mindre kvæstelser. Han er efterfølgende blevet tiltalt for hensynsløs kørsel med døden til følge, skriver Thai PBS World.

Premierministeren på banen efter vrede

Hovedvidnets mistænkelige og uventede dødsfald har startet en ny bølge af vrede og anklager om korruption i det thailandske retsvæsen.

Det har nu fået landets premierminister til at beordre en ny obduktion af Jaruchart Mardthongs lig, så et uvildigt eksperthold kan fastslå dødsårsagen.

Skandalen har ikke kun skabt røre og vrede i det thailandske samfund.

I en sjælden åbenhjertet kommentar fra juli undskylder dele af Yoovidhya-familien for den unge arvings opførsel, der har ”ført til vrede, had og stigende utilfredshed i samfundet”.

- Vi bliver nødt til at skrive dette brev for at udtrykke vores beklagelse over denne hændelse og for at vise vores respekt for vores lands retssystem, der skal udvise retfærdighed for alle - uden forskelsbehandling, hedder det i brevet.

4. august meddelte statsadvokatens kontor, at man muligvis vil genåbne sagen mod Vorayuth Yoovidhya på baggrund af nye beviser i sagen.

Det er uvist, hvor i verden Vorayuth ”Boss” Yoovidhya befinder sig. Myndighederne mener, at han flygtede fra Thailand i 2017. Samme år blev han fotograferet i London, men siden er milliardarvingen gået under jorden.

Udvalgte links:

Newsman @ Thailand Portalen
------------------------------------------
Find også Thailand Portalen på:
Facebook - Youtube - Twitter


   
Citer