Udlændinge- og Integrationsministeriet er på vej med ny statistik om indvandrere, hvor minister Mattias Tesfaye (S) nu vil have et særskilt fokus på personer fra Mellemøsten og Nordafrika.
- Vi har brug for mere ærlige tal, og jeg tror, at det vil gavne og kvalificere integrationsdebatten, hvis vi får de tal frem i lyset, for grundlæggende viser de jo, at vi i Danmark ikke rigtig har problemer med folk fra Latinamerika og fjern-asien. Der, hvor vi har problemer, er med folk fra Mellemøsten og Nordafrika, siger Mattias Tesfaye
I dag opdeles indvandrere og efterkommere i Danmark i vestlige og ikke-vestlige, når der laves offentlige statistikker om den gruppe.
Men fremover vil Udlændinge- og Integrationsministeriet opdele indvandrere og efterkommere i en såkaldt Menapt-gruppe, der står for Mellemøsten, Nordafrika, Pakistan og Tyrkiet.
Det skyldes blandt andet, at disse nationaliteter er overrepræsenteret i kriminalitets- og arbejdsløshedsstatistikkerne.
Af et nyt notat fra Udlændinge- og Integrationsministeriet fremgår det ifølge Berlingske, at kvindelige indvandrere og efterkommere, der havde oprindelse i et Menapt-land i 2018, havde en beskæftigelsesfrekvens på 41,9 procent.
Sammenligner man med kvinder fra øvrige ikke-vestlige lande som Thailand eller Vietnam var 61,6 procent i arbejde i 2018.
Hvad angår kriminalitet blev 4,6 procent af unge mænd fra et Menapt-land i 2018 dømt for en straffelovsovertrædelse. For de øvrige ikkevestlige lande gjaldt det 1,8 procent af unge mænd.
Den nye opgørelse skal bruges i folketingssvar, i ministeriets integrationsbarometer og i selvsammes medborgerskabsundersøgelse.
Læs nærmere på: Berlingske
Det er ikke indvandring fra Thailand der skaber problemer for Danmark
Nye kategoriseringer af indvandrergrupper skal kortlægge samfundsproblemer bedre, men det kan blive stigmatiserende, lyder kritikken.
Med en helt ny kortlægning af indvandrere i Danmark, vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) sikre et mere oplyst og ærligt grundlag for integrationsdebatten.
Det er nemlig særligt indvandring fra lande i og omkring Mellemøsten, der giver anledning til problemer i Danmark – og ikke når der eksempelvis kommer en thailandsk kvinde til Danmark eller indvandring fra Latinamerika.
- Hvis vi kun fik indvandring fra Kina, Filippinerne, Thailand og Brasilien, kunne man give mig en fyreseddel, for så ville vi ikke have integrationsudfordringer i Danmark, siger han.
Læs nærmere på: TV2
Emails fra thailændere i Danmark til udlændinge- og integrationsministeren
Flere gange har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fået e-mail fra thailændere i Danmark, der ifølge ham var »enormt provokeret«.
Ikke over ministeren som sådan, men fordi Thailand indtil nu har optrådt som et af de ikkevestlige lande i blandt andet ministeriets statistikker på integrationsområdet.
»Dermed virkede det, som om de var dårligt integreret, selvom det overhovedet ikke er blandt den gruppe, at der er problemer med arbejdsløshed og kriminalitet,« siger ministeren.
Det er blandt andet henvendelser som den, der har fået Mattias Tesfaye og embedsmændene i ministeriet til at dykke ned i de 190 lande, der indtil nu har optrådt i kategorien af ikkevestlige lande.
»Jeg spurgte ministeriet, om der var en sammenhæng mellem, hvor folk kommer fra, og hvordan de optræder i kriminalitets- og beskæftigelsesstatistikkerne,« fortæller Mattias Tesfaye.
Det var her, at ministeriet fandt et mønster, der er beskrevet i et nyt notat og nu fører til, at Udlændinge- og Integrationsministeriet laver en ny gruppe af lande til brug for kriminalitets- og beskæftigelsessammenligninger.
Læs nærmere på: Berlingske
Indslag med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) omkring Menapt-landene:
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har ved flere tidligere lejligheder givet udtryk for at ministeren ikke er bekymret for flere thailændere i Danmark. Blandt andet da ministeren i august deltog i P1 Morgen.
Udsendelsen fra dengang kan høres her: Udlændinge- og integrationsministeren er ikke bekymret for at flere gifter sig med en thailænder
Respekt til Mattias Tesfaye for at tage fat på emnet. Det er meget tiltrængt.
Åbent samråd i Udlændinge- og Integrationsudvalget
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har i dag været i et åbent samråd i Udlændinge- og Integrationsudvalget om de danske familiesammenføringsregler.
I samrådet forklarer ministeren lidt om EU-reglerne og de danske muligheder for familiesammenføring.
Ministeren er også inde på nogle af de sager Ekstra Bladet har skrevet om i den seneste tid. Ministeren erkender da også i samrådet at der er danskere, der bliver ramt uhensigtsmæssigt af de strammede regler.
Ministeren udtalte også at danske statsborgeres ægtefæller ikke udgør noget integrationsproblem for Danmark. Ministeren har før ved en tidligere lejlighed klart oplyst at det ikke er indvandringen fra Thailand der skaber problemer for Danmark.
Ministeren er dog til trods for de varme ord om blandt andet thailændere i Danmark ikke parat til at ændre den stramme lovgivning.
Det var medlem af folketinget Andreas Steenberg fra det Radikale Venstre som havde indkaldt til samrådet.
Læs evt. nærmere på: Ekstra Bladet
Ministeren forholder sig omsider til kritikken af de komplicerede regler
Der er brug for bedre vejledning til familier, der søger familiesammenføring i Danmark, så de ikke 'farer vild i reglerne'. Sådan lyder meldingen fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).
- Jeg kan sagtens forstå, at det er træls, når man kommer i klemme og bliver fanget i bureaukratiet, siger han.
Minister udtaler:
- Vi kommer til at holde fast i, at man skal have en bolig. Vi kommer også til at holde fast i, at man skal tale dansk.
- Men jeg kan godt se et behov for, at vi vejleder bedre om, hvilke dokumenter myndighederne har behov for at se, og jeg kan også godt se, at der er behov for, at man hurtigt, billigt og effektivt - måske digitalt - kan dokumentere sine danskkundskaber, siger Mattias Tesfaye.
- Det er sindssygt vigtigt, at vi har et smidigt, hurtigt og effektivt system, og så siger jeg samtidig: er der skøre regler, eller er der behov for at vi vejleder bedre, så gør jeg meget gerne det. Det skal bare ikke være på en måde, hvor vi ender i de integrationsudfordringer, som vi havde for 20 år siden.
Læs og se nærmere på: Ekstra Bladet