Historisk flag givet tilbage til Thailand

Historisk flag givet tilbage til Thailand

Den tidligere danske øverstbefalende for den kongelige siamesiske flåde Andreas du Plessis de Richelieus siamesiske elefantflag er blevet givet tilbage til Thailand.

Andreas du Plessis de Richelieu var en dansk søofficer og forretningsmand, der kom til Siam i 1875 og avancerede til admiral og en tid marineminister.

Han var til søs 1867-71, gennemgik Søværnets Reserveløjtnantsskole, sejlede i dansk dampskibsfart til 1874, gik i siamesisk tjeneste og avancerede først til generaladjudant 1883 og siden til admiral 1890 og marineminister 1899-1902.

Et par uger efter introduktionen blev Richelieu ansat i den siamesiske flåde og fik kort efter kommandoen over et af de førende skibe. I 1897 blev Richelieu udnævnt til kontreadmiral og blev senere den eneste udenlandskfødte øverstkommanderende for Royal Thai Navy.

Tæt venskab mellem Richelieu og kong Chulalongkorn

Det tætte venskab mellem Richelieu og kong Chulalongkorn resulterede i en lang række initiativer, der havde til formål at modernisere Siam. Richelieu var også medvirkende til at bringe danske forretningsmænd til Siam – heriblandt H.N. Andersen, som senere grundlagde East Asiatic Company, på dansk kendt som ØK – og igangsætte mange forretningsforetagender og infrastrukturprojekter, blandt andre Bangkok Tramway Company og The Siam Electricity Company Limited begge etableret i 1888. Sidstnævnte, der havde hovedsæde på Palægade i København, blev elektricitetsforsyning til både sporvognsdriften og hovedstaden Bangkok, selskabet blev senere overtaget af den thailandske stat og eksisterer i dag under navnet Metropolitan Electricity Authority (MEA).

Richelieu tog også initiativ til at etablere et banksystem i Siam for Hendes Kongelige Højhed, Prinsesse Maha Chakri Sirindhorn Krom Muen Mahisornrajharuthai, som var finansminister på det tidspunkt. Danske forretningsmænd som H.N. Andersen, grundlægger af Andersen & Company, og Isak Glückstadt, direktør for Den danske Landmandsbank, samt den danske finansmand C.F. Tietgen — en af dansk industris store drivkræfter, med udgangspunkt i Privatbanken — spillede også en vigtig rolle i etableringen af Siams første bank, Siam Commercial Bank.

Sammen med sin bror Louis de Richelieu og en britisk navigator, Alfred John Loftus, oprettede Richelieu Siams første jernbane fra Hua Lamphong i Bangkok til den sydlige forstad Samut Prakan, banen blev bygget af danske ingeniører i 1891. Banen var i drift indtil 1959, hvor den blev udkonkurreret af biler og busser.

Efter mere end et kvart århundrede i den siamesiske majestæts tjeneste som ven, rådgiver, fortrolig og forretningspartner måtte Richelieu trække sig fra sine stillinger i Siam og vende tilbage til Danmark på grund af et alvorligt angreb af malaria. Da han forlod Siam i 1902 blev han tildelt adskillige adelige titler, medaljer og en livslang pension. Han bevarede venskabet med kong Chulalongkorn, som besøgte Danmark i 1907.

Andreas du Plessis de Richelieu døde i 1932, 7 år før Siam skiftede navn til Thailand. Ved sin begravelse havde han bedt om at flaget blev lagt ovenpå kisten. Hans sarkofag finder man i dag stående fremme i Holmens Kirke.

Overrækkelse af det historiske flag

Ved en ceremonien den 7. februar 2024 overrakte Andreas du Plessis de Richelieus oldebarn, Andreas Hastrup, elefantflaget til Thailand mens han samtidigt understregede sin oldefars kærlighed til Thailand (dengang Siam).

Andreas Hastrup har tidligere allerede doneret hans oldefars siamesiske flådeuniformer til den thailandske flåde med henblik på at de kan udstille uniformerne på deres museum.

Fremadrettet er det også planen at elefantflaget skal fremvises ved Royal Thai Navy for at ære og bibeholde historien og de stærke bånd der er og har været i over 400 år mellem Danmark og Thailand.

Læs nærmere her:

TV-udsendelse om Andreas du Plessis de Richelieu og slaget i Paknambugten

Thai PBS har tidligere lavet en fjernsynsudsendelse hvor de også kom lidt ind på admiral Andreas du Plessis de Richelieu og begivenhederne tilbage i 1893 i Paknambugten.

Udsendelsen er på thai men kan ses her:

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*