Luftfart i Thailand
Luftfartens historie i Thailand
Thailand har en et hundrede år lang historie indenfor luftfarten, begyndende i 1911, da et demostrationsfly lettede første gang fra the Royal Bangkok Sports Club. I 1914 blev der fløjet for første gang fra den nye flyveplads Don Mueang, og fra da af var flyvning solidt etableret i Thailand. I slutningen af 1920'erne blev der også åbnet lufthavne med toldfaciliteter i Chiang Mai, Songkhla og Ubol, samt et antal mindre landingsbaner rundt omkring i landet, udover den eksisterende lufthav Don Mueang i Bangkok.

Don Mueang lufthavnen fungerede næsten i et århundrede som international lufthavn i Bangkok. Men for at komme den voksende efterspørgsel indenfor flytrafik så var det nødvendigt med endnu større faciliteter end dem Don Mueang lufthavnen kunne byde på, og i 2006 åbnede Suvarnabhumi International Airport så i håb om at bevare Bangkok som trafik-knudepunkt i regionen.

De thailandske lufthavne
Thailand har for tiden otte lufthavne der fungere både som internationale og indenrigs lufthavne. Derudover har Thailand 28 lufthavne som kun håndtere indenrigstrafik. Airports of Thailand Public Company Limited driver Suvarnabhumi International og Don Mueang International lufthavnene i Bangkok. Derudover driver selskabet også lufthavnene i Chiang Rai, Chiang Mai, Hat Yai og på Phuket.

Den thailandske flåde administrerer U-Tapao Pattaya International Airport og Bangkok Airways ejer og driver den internationale lufthavn på Koh Samui, ud over indenrigslufthavnen i Sukhothai. The Department of Civil Aviation administrerer de resterende 27 indenrigslufthavne i Thailand.

Trafikministeriet i Thailand
Luftfart i Thailand administreres af afdelingen for civil luftfart som er under Trafikministeriet. Andre luftfartsrelateret statslige selskaber ii Thailand under Trafikministeriet er Aeronautical Radio of Thailand, Airports of Thailand Public Company Limited og Thai Airways International Public Company Limited.

Airports of Thailand Public Company Limited (AOT)
I 1979 blev et statsejet selskab etableret under det thailandske trafikministerium. Selskabet var kendt som Airports Authority of Thailand (AAT). I 2002 blev AAT omregisteret til et aktieselskab og omdøbt til Airports of Thailand Public Company Limited (AOT).

Med åbningen af Suvarnabhumi International Airport i 2006 har AOT nu ansvaret for at lede, drive og udvikle seks lufthavne, der betjener både internationalt og indenrigs trafik. Hovedparten af AOT's indtjening kommer fra (a) aeronautiske indtægter, bestående af landingsafgift, parkeringsafgift, PSC-afgifter og fly service charge og (b) ikke-aeronautiske indtægter, bestående af koncession indtægter, kontor-og ejendomsselskaber, huslejer og service indtægter.

Nyttige links:
- Ministry of Transport
- Airports of Thailand Public Company Limited
- Department of Civil Aviation
- Thai Airways International Public Company Limited


Internationale- og indenrigs-lufthavne
Suvarnabhumi Airport - Don Muang Airport - Chiang Mai Airport - Chiang Rai Airport - Hat Yai Airport
Koh Samui Airport - Krabi Airport - Phuket Airport - Surat Thani Airport - Udon Thani Airport - Utapao Airport

Indenrigslufthavne
Khon Kaen Airport - Khorat Airport - Lampang Airport - Loei Airport - Mae Hong Son Airport - Nakhon Phanom Airport
Nakhon Si Thammarat Airport - Narathiwat Airport - Pattani Airport - Phitsanulok Airport - Phrae Airport
Hua Hin Airport - Sakon Nakhon Airport - Trang Airport - Trat Airport - Ubon Ratchathani Airport