Del:
Notifications
Clear all

Fængslede thailandske kvinder syr for dansk tøjfirma


Newsman
(@newsman)
Medlem Admin
Tilmeldt: 3 år siden
Indlæg: 594
Topic starter  

En ny dansk produceret videofilm vil fortælle om et usædvanligt samarbejde mellem et dansk tøjmærke og nogle af de fanger i et kvindefængsel i Thailand som syr tøjet.

Hovedpersonen er 33-årige Pat, der sidder i fængsel i den thailandske by Chiang Mai med udsigt til 25 år bag tremmer. Pat blev arresteret med 4000 amfetaminpiller på sig.

Langt de fleste kvinder i fængslet har domme mellem 15 år og livsstid. Bag den nye videofilm: »A Prisoner’s story from Thailand«, står det danske tøjmærke Carcel.

Filmen, der blev optaget i november, og det danske brand med hovedsæde i København har fået stor opmærksomhed i en række internationale medier for sin noget usædvanlige måde at få produceret tøjet på.

Tøjet, der er bæredygtigt,  produceres nemlig af fattige kvindelige fanger i Thailand.

Hvad er formålet med filmen?

»Det er at give en stemme til de kvinder, som producerer vores tøj. Fattige indsatte med meget lange domme, som for de flestes vedkommende er arresteret for at smugle et amfetamin-lignende stof ad en bestemt smuglerrute. For kvinderne har det været et forsøg på at skaffe penge til deres børn og familier. Deres forbrydelser er fattigdomsrelaterede og ikke voldelige forbrydelser. Vi vil gerne vise, hvem det er, der sidder og syr det tøj, vi sælger i en respekt for deres arbejde,« siger Veronica D´Souza.

Hvor meget betaler I kvinderne, og hvordan er deres arbejdsvilkår?

»Vi har for det første fået en helt exceptionel adgang til fængslet Thailand. Den adgang til et samarbejde med det konkrete kvindefængsel i Chiang Mai har vi fået gennem justitsministeriet i Thailand og Thailands prinsesse, som er meget engageret i kvinders rettigheder i landets fængsler. Hendes indsats er en del af hele FNs globale arbejde for fængslede kvinder i en lang række lande.

Da vi indgik samarbejdsaftalen med justitsministeriet i Bangkok sidste år, var det et krav fra vores side, at der skulle være nogle ganske bestemte vilkår, der skulle opfyldes. Vi ville selv styre produktionen, og kvinderne skulle selv have mulighed for at sig ja eller nej til, om de havde lyst til at sy for os. Vi ville også bestemme deres løn, og hele den aftale har vi forhandlet med den thailandske regering tilbage i maj sidste år.

Der er foreløbig tale om ti kvinder i Thailand. Vi betaler kvinderne den samme løn, som de ville få, hvis de arbejdede på en fabrik. Vi opererer med det betalingssystem, som kaldes for »living rates«, og her betaler vi den højeste rate. Derudover tilføjer vi noget mere, så kvinderne kan give lidt til deres familier. Vi har selv uddannet kvinderne, så der er tale om indholdsrigt arbejde og ikke en form masseproduktion, som der lige så godt kunne have været. Det skal være værdigt for kvinderne og forhåbentligt også give dem noget mere selvværd. Det har de ikke for meget af i forvejen.«

Hvorfor får I  fængslede kvinder i Thailand til at producere jeres tøj?

»Vores tøj er baseret på nogle meget fine håndværkstraditioner med silke i Thailand. Det er håndværk, som kvinder i Thailand typisk er meget dygtige til. Men ikke mindst, så har vi en mission om, at vi gerne vil hjælpe nogle kvinder, som har meget vanskelige vilkår. Vi giver dem en løn i fængslet, så de har mulighed for at spare lidt op. Vi har et reelt samarbejde med dem og et forhold til dem som vores ansatte. Det er kvinder, vi har lært at kende og som ellers har et udsigtløst liv. Vi har fået mulighed for at give dem noget værdighed og lidt indhold, hvilket har været meget livsbekræftende på alle måder.

Filmen ”A Prisoner in Thailand” er produceret af Louis Laursen.

Læs nærmere på:

Newsman @ Thailand Portalen
------------------------------------------
Find også Thailand Portalen på:
Facebook - Youtube - Twitter - Okuna


Citer
Newsman
(@newsman)
Medlem Admin
Tilmeldt: 3 år siden
Indlæg: 594
Topic starter  

Carcel blev i aftes kåret som vinder af Magasin du Nord Fashion Prize 2019 og det medfølgende hæderslegat på 300.000 kr.

For første gang har bæredygtighed spillet en helt afgørende rolle under Magasin du Nord Fashion Prize. Et begreb, der må siges at leve i bedste velgående i kernen af årets vinder.

I år kunne H.K.H Kronprinsesse Mary nemlig overrække prisen til Carcel ført an af Veronica d’Souza. Carcel, som på spansk betyder fængsel, får produceret deres produkter af indsatte kvinder i fængsler i Peru og Thailand.

Carcel følger ikke modens sædvanlige sæsoner ligesom, at de aldrig holder udsalg og prioriterer ansvarlighed ekstremt højt, både hvad angår planeten og dens indbyggere. Men i midten af det hele er altid de kvinder, der fra starten har været Carcels hjertesag – de indsatte. En sag Carcel nu bliver hædret for.

”Carcels tilgang til mode er ikke bare innovativ, den er, i kontekst af Magasin du Nord Fashion Prize, det mest sociale, relevante, humane og bæredygtige brand i 2019. Med en unik og stærk historiefortælling og bygget på en fantastisk mission for at forbedre kvinders liv globalt, er Carcel billedet på, hvordan et moderne brand skal eksistere og operere i dag. Verden har måske ikke brug for endnu et modebrand, men verden ville uden tvivl være fattigere uden Carcel,” siger Nina Wedel-Wedellsborg, bestyrelsesmedlem i Magasin du Nord Fonden og initiativtager til Magasin du Nord Fashion Prize, om valget af dette års vinder.

”Det at vi kan tale om design som en holistisk tilgang, der bygger på smukke produkter, men også processerne bag og de historier vi gerne vil fortælle, og så at vinde denne pris i dag, synes jeg skinner et lys på, hvor branchen er på vej hen. Det er en bevægelse, som jeg er enormt stolt af at være en del af,” siger en tydeligt rørt og glad Veronica d’Souza og tilføjer:

”Jeg er taknemmelig for, at I har modet – for det kræver mod – til at vælge en virksomhed som os og give os jeres støtte. For vi har brug for den”.

Links:

Newsman @ Thailand Portalen
------------------------------------------
Find også Thailand Portalen på:
Facebook - Youtube - Twitter - Okuna


SvarCiter
Newsman
(@newsman)
Medlem Admin
Tilmeldt: 3 år siden
Indlæg: 594
Topic starter  

Carcel må dreje nøglen om

Det danske tøjmærke Carcel, der har gjort sig særligt bemærket ved at lade produktionen af dets tøj ske i kvindefængsler i Peru og Thailand, må dreje nøglen om.

»Vi kæmpede! Men udfordringerne i 2020 var for mange til, at vi hos Carcel kunne overkomme dem. Det betyder, at vi desværre må lukke ned,« oplyser direktør og stifter Veronica D’Souza.

Læs nærmere på:

Newsman @ Thailand Portalen
------------------------------------------
Find også Thailand Portalen på:
Facebook - Youtube - Twitter - Okuna


SvarCiter