Del:
Notifications
Clear all

Chlorpyrifos


Newsman
(@newsman)
Medlem Admin
Tilmeldt: 4 år siden
Indlæg: 779
Topic starter  

Et kontroversielt sprøjtemiddel findes i frugt i supermarkeder, selvom det er forbudt i Danmark

Sprøjtemidlet Chlorpyrifos er et af verdens mest anvendte pesticider. Det er godkendt til salg i flere end 100 lande og dermed lige så populært, som det er kontroversielt. Det er skabt til at angribe insekters nervesystem, men det skader også nervesystemet hos rotter i laboratorier – og mennesker.

Flere studier viser en sammenhæng mellem chlorpyrifos og påvirkning af hjernen hos fostre og spædbørn, siger professor i miljømedicin, Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet.

Det er bl.a. bevist, at chlorpyrifos i moderens krop giver lavere fødselsvægt, større forekomst af skader på nervesystemet samt ADHD, autisme og en lavere IQ hos barnet.

Når man ser på børns udvikling, så kan man konstatere, at jo mere chlorpyrifos, desto dårligere får de det. Hvis man har den slags data, så bør man bruge forsigtighedsprincippet i stedet for at sprøjte videre.

“Det er uønsket, at gravide og børn bliver udsat for et stof som det her, for det er formentlig så giftigt, at det slet ikke kan lade sig gøre at indtage uden at gøre skade”, siger Philippe Grandjean til Danwatch.

Når sprøjtemidlet trods forbuddet findes i vores frugt og grønt, er forklaringen, at det er lovligt i mange af de lande, vi importerer fødevarer fra.

Nervegift fra 2. verdenskrig

Chlorpyrifos tilhører en gruppe af stoffer kaldet organofosfater, der virker ved at angribe nervesystemet. Stofferne viste sig første gang effektive som nervegas i hænderne på nazisterne under 2. Verdenskrig.

Organofosfaterne blev opfundet af en tysk forsker i 1930’erne ved navn Gerhard Schrader på fabrikken I. G. Farbenindustrie, der blev berygtet for at udvikle gasser til koncentrationslejrene.

Senere, i 1965, lancerede den amerikanske agro-virksomhed, Dow Chemicals – i dag Corteva AgroScience – for første gang chlorpyrifos som sprøjtemiddel mod insekter.

Myndighederne fandt chlorpyrifos i fødevarer fra Thailand

Fødevarestyrelsen har fundet chlorpyrifos i omkring 4 procent af al konventionel frugt og grøntsager samt i mindre grad korn og ris, der primært importeres fra Spanien, Kina og Thailand, hvor chlorpyrifos er lovligt.

Tilsammen står Spanien, Kina, Thailand og Tyrkiet for tre fjerdedele af fundene af chlorpyrifos i dansk frugt og grønt mellem 2016 og 2018, viser tal fra Fødevarestyrelsen, som Danwatch har indhentet.

I kun ét tilfælde har Miljøstyrelsen givet en bøde for fund af chlorpyrifos over grænseværdien. Det var i Koriander fra Laos, der blev fundet hos en importør i Horsens. Bøden var på 7500 kr.

Læs nærmere her:

Newsman @ Thailand Portalen
------------------------------------------
Find også Thailand Portalen på:
Facebook - Youtube - Twitter


Citer