Mekong-floden er ve...
 
Share:

Mekong-floden er ved at tørre ind  

  RSS

Newsman
(@newsman)
Medlem Admin
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 386
3. november 2019 21:21  

Der var engang, for ikke særligt mange måneder siden, hvor den mægtige Mekong-flod, der løber fra Kina og ud i Stillehavet i Vietnam, var mægtig. Men den mægtige Mekong-flod er det ikke for øjeblikket.

Den er normalt en af verdens største floder, men nu er Mekong, i hvert fald på strækningen i det nordlige Thailand, hvor den danner grænse mellem Laos og Thailand, reduceret til en tynd og beskidt strøm.

Den rekordlave vandstand skyldes ifølge de lokale mennesker en ny, kæmpestor thailandsk-ejet dæmning, Xayaburi-dæmningen, som netop er blevet åbnet oppe i Laos.

Den skal lave strøm – primært til den thailandske industri sydpå – men en lille del bliver brugt til at forsyne selve Laos.

Der har dog været mange modstandere af den nye dæmning. De påstår, at den vil begrænse fiskeriet og påvirke aflejringer og vandmængden i floden. Netop fiskeriet brødføder millioner af mennesker hvert år.

Ved Thailands nordøstlige grænse, ved provinsen Loei, er floden svundet ind fra at være godt en kilometer bred til blot et par dusin meter.

Laos, har med åbningen af 44 vandkraftværker og 46 flere under konstruktion (mange på Mekongs bifloder), sat sig for at være 'Asiens batteri'.

Mekong River Commission (MRC) er et organ, der skal holde øje med blandt andet vandstanden. Det udtaler, at vandstanden fra juni til oktober i år er faldet til det laveste niveau i 30 år.

I Nong Khai, som ligger på den thailandske side, over for Laos hovedstad, Vientiane, faldt vandstanden med en meter i tirsdags. Det var adskilligt lavere end forventet, sagde MCR.

Xayaburi-dæmningen, der kan producere 1.285 megawatt strøm, er blevet bygget trods stærke protester fra Thailand, som køber det meste af elektriciteten.

Da den begyndte produktionen for alvor, var de thailandske aviser fulde af annoncer, der refererede til 'Mekongs storhed' og kaldte dæmningen 'fiskevenlig'.

I juli benægtede dæmningens ansatte, at diverse test af dæmningen var ansvarlig for, at floden tørrede ud nede i det nordøstlige Thailand.

Læs og se nærmere på: BT


Citere