Oplev en bid af Thailand på Moesgaard

Søndag 21. august er der Thaifestival i herregårdsparken ved Moesgaard Museum

Madboder, musik, kickboxing og thaimassage. Søndag 21. august kan man opleve en bid af Thailand i den gamle herregårdspark ved Moesgaard. Her holdes der Thaifestival i området omkring det traditionelle røde thaihus, som ligger i parken.

På festivalpladsen vil der være en scene, hvor der i løbet af dagen er forskellige former for optræden bl.a. med traditionel og moderne thailandsk musik, dans og kickboxing. Der vil være salg af thaimad og boder med information fra bl.a. Thailands ambassade og Thailands turistorganisation, og også boder, hvor man kan få thai-massage, købe traditionelle thai-grøntsager og souvenirs. Der vil være børneaktiviteter i et telt, hvor man også kan sidde og spise sin mad.

Festivalen udspringer af et langt samarbejde mellem Moesgaard Museum, Aarhus Universitet og forskellige aktører i Thailand særligt den thailandske ambassade, Royal Thai Embassy, og den thai-danske forening, SAWASDEE.

”Moesgaard har igennem mange år været et samlingspunkt for thailændere bosat i Danmark. Det skyldes bl.a. den thailandske kulturarv, som vi har her på museet herunder det røde thaihus, som står i herregårdsparken. Det er et værdifuldt fællesskab, som vi er glade for at være en del af,” siger direktør Mads Kähler Holst fra Moesgaard Museum.

Thaihuset på Moesgaard

Det smukke røde thai-hus, som står i parken ved herregården, er et traditionelt thailandsk hus. Det kom til Danmark i 1975, hvor Moesgaard Museum åbnede en stor særudstilling om Thailand. Huset kommer fra byen Ayutthaya, der var hovedstad i Thailand (dengang Siam) år 1350-1767. Her var det en del af et større kompleks med flere bygninger, der var forbundet af terrasser. Huset er så vidt vides bygget i midten af 1800-tallet, og det blev frem til starten af 1970’erne brugt til beboelse.

Moesgaard Museum har omfattende samlinger fra Thailand, der belyser især traditionelle thailandske håndværk og forskellige etniske grupper i Nordthailand, herunder Karen Pwo og Mlabri. Indsamlingen af genstande fra Thailand har siden starten af 1970’erne været tæt knyttet til forskningsindsatsen på Aarhus Universitet. Det har i årenes løb på museet givet anledning til en række udstillinger og kulturfestivaler, hvor Thai-huset har spillet en central rolle.

Moesgaard Museums thai-hus er så vidt vides det eneste traditionelle thai-hus uden for Thailands grænser. Derfor har det også haft royal opmærksomhed i Thailand. Den thailandske prinsesse Maha Chakri Sirindhorn besøgte huset i 2002 og i 2010 besøgte prinsesse Soamsawali huset. Huset er renoveret flere gange senest i 2017. Renoveringen blev støttet af Royal Thai Embassy og Raindrop Foundation.

Thai-festivalen ved Moesgaard søndag 21. august arrangeres i samarbejde med den thailandske ambassade, Royal Thai Embassy, og SAWASDEE Thai Dansk Forening. Forud for festivalens åbning kl. 11 vil der være en ceremoni med thailandske munke. Det foregår i foredragssalen på Moesgaard herregård fra kl. 9.30 – 10.30, hvorefter deltagerne går i procession til thaihuset i parken. Publikum er velkomne til at overvære ceremonien.

Gratis adgang, men husk at bestille en gratis billet på forhånd

Det er gratis at besøge Thaifestivalen, som er åben fra kl. 11-17, men der skal bestilles billet på forhånd på Moesgaard Museums webshop https://shop.moesgaardmuseum.dk/events-1/thai-festival

Kulturrådmand i Aarhus, Rabih Azad-Amad, åbner Thaifestivalen, hvor også Thailands ambassadør i Danmark, fru Sirilak Niyom, deltager. Derudover vil der være taler af Moesgaard Museums direktør, Mads Kähler Holst, og institutleder på Aarhus Universitet, Andreas Roepstorff.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*