Restaurant snød thailandsk kok for 1,5 millioner i løn

En dansk restaurantejer lod thailandsk kok arbejde syv dage om ugen til 13.000 kroner om måneden, selvom kokken var ansat på beløbsordningen og skulle tjene langt over det dobbelte. Kun til jul havde han fri.

Den thailandske kok Surachai “Nok” Thongphap blev snydt for over 1,5 millioner kroner i løn, da han arbejdede for en dansk ejer af restaurantkæden Thai4You.

Det mener 3F, som har rejst et krav om en samlet erstatning på halvanden millioner kroner på vegne af den thailandske kok mod arbejdsgiveren, Tue Kalmo.

Surachai “Nok” Thongphap endte med at arbejde på en restaurant i Hillerød i fire år til en timeløn på 50 kroner.

– Jeg havde tre fridage om året. Juleaften, juledag og nytårsaften. Ellers skulle jeg arbejde hver dag, fortæller Surachai “Nok” Thongphap, der arbejdede op til 290 timer om måneden.

Snydt for tusindvis af kroner hver måned

Det er tidligere blevet afsløret at kinesiske kokke er blevet groft udnyttet på danske sushi- og kinarestauranter landet over via beløbsordningen.

Sådan var det også for Surachai “Nok” Thongphap, der havde en opholdstilladelse på beløbsordningen, som på papiret skulle sikre ham gode vilkår i Danmark:

37 timers arbejdsuge, en månedsløn på 31.300 kroner og fem ugers fri hvert år.

Det var mindstekravet til at få opholdstilladelse i Danmark via beløbsordningen, da Surachai “Nok” Thongphap blev ansat i 2015. Men langt fra den virkelighed, som han endte med at arbejde under.

I stedet forklarer han, at han havde en arbejdsuge over 65 timer, ingen fridage og en samlet løn hver måned på ca. 13.000 kroner. Penge, han fik udbetalt kontant.

– Jeg havde ikke adgang til min lønkonto eller mit NemID. Jeg så aldrig et papir fra Skat eller andre myndigheder. Og jeg fik aldrig en rigtig lønseddel. I stedet fik jeg små håndskrevne sedler fra min chef, hvor der stod, hvad jeg skulle have i løn, fortæller Surachai “Nok” Thongphap.

Tvunget til at betale 5.000 kroner af lønnen

Aftalen hjemmefra var, at ejeren skulle stille bolig til rådighed for Surachai “Nok” Thongphap. Men da han landede i Danmark, blev aftalen pludselig ændret.

– Min chef fortalte mig, at jeg skulle bo i en meget lille lejlighed, hvor jeg skulle give 5.000 kroner i husleje. Men hvad skulle jeg gøre? Nu var jeg jo i Danmark, og mine børn hjemme i Thailand er afhængige af, at jeg sender penge hjem til deres skolegang. Så jeg måtte holde ud, fortæller Surachai “Nok” Thongphap.

Selv da han blev tilbudt at bo gratis hos en bekendt, fik Surachai “Nok” Thongphap at vide, at han ikke måtte flytte.

– Det lå mellem kortene, at hvis Nok flyttede hen til mig, så ville han miste sit arbejde. Og uden arbejde, blev han sendt direkte hjem, fortæller Michael Nielsen.

Michael Nielsen er Surachai “Nok” Thongphaps ven. De lærte hinanden at kende gennem Michael Nielsens thailandske kone, og han opdagede snart, at Surachai “Nok” Thongphap ikke bare blev snydt, men direkte udnyttet af sin danske chef.

– Jeg spurgte Nok, om han havde brug for hjælp. Han svarede: “Nej, jeg har brug for retfærdighed”, fortæller Michael Nielsen.

Myndigheder overlader ansattes liv til chefen

Derfor tog han kontakt til 3F Nordsjælland, hvor sagen endte på næstformand Ronny Iversens bord.

– Vi kunne hurtigt se, at Nok blev snydt for mange penge hver måned, siger han.

Derfor valgte Ronny Iversen og 3F at køre en faglig sag på Surachai “Nok” Thongphaps vegne.

Her lyder kravet imod ejeren af Thai4You, Tue Kalmo, på 1,5 millioner kroner i efterbetaling af løn, som Surachai “Nok” Thongphap ifølge 3F burde have fået udbetalt i henhold til sin kontrakt.

Men som Ronny Iversen gravede sig ned i papirerne fra sagen, gik en anden sandhed op for ham:

At de danske myndigheder aldrig havde direkte kontakt til Surachai “Nok” Thongphap selv, men altid tog kontakten gennem hans arbejdsgiver.

– Det er jo helt utroligt, at en mand som Nok aldrig hører direkte fra de danske udlændingemyndigheder. I stedet er det hans arbejdsgiver, som har fuld kontrol over hans liv. De styrer hans penge, hans bolig, hans liv, hans kontakt med myndighederne. Og fra myndighedernes side er de tilfredse med at skrive mails med ejeren, ikke med den person, de har givet ophold i Danmark, fortæller han.

– Det er grotesk, at man laver et system som dette, som åbner for systematisk fusk på højeste plan. Jeg fatter ikke, det kan lade sig gøre. Det er rent slaveri, siger Ronny Iversen.

Ingen svar fra chefen

Restaurantkæden Thai4You har en række restauranter med thaimad i Helsingør, Hillerød, Klampenborg, Hellerup, København og Valby.

Fagbladet 3F har kontaktet ejeren, Tue Kalmo, som Surachai “Nok” Thongphap arbejdede for.

Men han er ikke vendt tilbage på opkald, sms’er eller telefonsvarerbeskeder.

Fagbladet 3F har også spurgt Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), hvad de siger til, at også thailandske kokke kan blive snydt via beløbsordningen, som det ifølge styrelsen selv sker for kinesiske kokke.

Og hvordan det kan være, at al kontakt til en udenlandsk arbejdstager foregår gennem hans arbejdsgiver.

I et mailsvar skriver SIRI:

“Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) kommunikerer altid direkte med ansøgeren, medmindre han/ hun har givet fuldmagt til at være repræsenteret af arbejdsgiveren eller tredjepart. Kommunikationen til SIRI’s brugere foregår enten via digital post til e-boks eller fysisk post”.

SIRI svarer ikke på Fagbladet 3F’s første spørgsmål.

To dage fri og lønsedler i Tyskland

I dag arbejder Surachai “Nok” Thongphap som kok på et hotel i Tyskland. Han har en ansættelseskontrakt, får løn og lønsedler, arbejder 40 timer om ugen og har fri hver mandag og tirsdag.

– Den første måned hernede fik jeg at vide, hvad jeg ville få i løn, og hvor meget jeg skulle betale i skat. Det er sådan, det burde være, siger han.

Nu venter han på, at sagen mod hans tidligere arbejdsgiver bliver afgjort, og om han får de 1,5 millioner kroner tilbage.

– Jeg får det dårligt, når jeg tænker på mit tidligere arbejde. Jeg kan kun sige én ting om min gamle chef: Han er et fattigt menneske, siger Surachai “Nok” Thongphap.

Læs nærmere på:

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*