Elefantsafari i Thailand kan hjælpe reddede elefanter

World Animal Protection har finansieret et nyt ”elefantsafari”-område i Thailand. Det kan betyde et nyt liv for elefanter, der tidligere er blevet udnyttet til turistunderholdning – og blive det største elefantreservat i landet.

I Elephant Valley Thailand (EVT) har seks elefanter, der tidligere levede et usselt liv i turist- eller skovhugstindustrien, fået et godt liv. Elefanterne trives med at boltre sig på de 16 hektar med skyggefulde træer og langt, vajende græs.

Den mulighed mener World Animal Protection, at mange flere elefanter skal have.

I 2019 støttede World Animal Protection derfor EVT med et stort beløb til at udvikle en ”elefantsafari” – et stort, nyt område, hvor elefanter, der tidligere er blevet udnyttet til turistunderholdning, kan få et godt og værdigt otium.

Området bliver kaldt Elephant Valley Safari (EVS), og her vil der være plads til op til 35 elefanter – måske flere. EVS kan ende med at blive det største elefantreservat i Thailand.

To elefanter i Elephant Valley Thailand
To elefanter i Elephant Valley Thailand

Målet: At hjælpe elefanterne tilbage i den fri natur

Naturen i Elephant Valley Safari skal genetableres som et naturligt leveområde for elefanter
Naturen i Elephant Valley Safari skal genetableres som et naturligt leveområde for elefanter

EVS er 183 hektar stort. World Animal Protection har hjulpet med at få genplantet området, så det svarer til elefanters levesteder i naturen. Halvdelen af området er dækket af tæt, frodig skov, og den anden halvdel er blevet tilplantet med lækre græssorter, bambus, forskellige planter og træer.

Meget hurtigt rykkede et stort antal fugle ind i området, og deres sang fylder nu luften.

EVT ønsker at rehabilitere deres elefanter og genudsætte dem i naturen. Med så stort et område og minimale forstyrrelser fra mennesker får elefanterne friheden til at følge deres naturlige instinkter og finde sammen i flokke. EVT håber på at kunne skabe fem elefantflokke. Ved at leve sammen i en flok har elefanterne de bedste chancer for at trives i naturen og dermed potentielt at kunne genudsættes.

En naturlig elefantoplevelse frem for elefantridning?

Den 50 år gamle elefant Zach blev i sommer frikøbt med henblik på, at han skal flytte ind i Elephant Valley Safari
Den 50 år gamle elefant Zach blev i sommer frikøbt med henblik på, at han skal flytte ind i Elephant Valley Safari

Når EVS åbner for besøgende, vil de blive kørt rundt i jeeps i stil med en afrikansk safari. De vil kunne se elefanterne på afstand og opleve, hvordan de store dyr opfører sig, når de er overladt til sig selv og ikke bliver kommanderet rundt af mennesker.

EVS er et stort og dyrt projekt. Det kræver, at nok turister er villige til at betale for at se reddede elefanter leve naturligt uden at kunne komme helt tæt på dem, sådan som man kan, hvis man rider på elefanter eller bader med dem.

Men en elefantsafari i Thailand er en helt unik oplevelse, så de ansatte er optimistiske og tror på, at det vil blive et hit blandt de mange turister i landet.

Elefanten Kamoon har nu ”vildt” kropssprog

Når EVT finder frem til de elefanter, de vil give en ny chance i livet, er det vigtigt for dem, at de løskøbte elefanter ikke bliver erstattet af nye elefanter taget fra naturen. Derfor er de på udkig efter elefantejere, der er villige til at sælge deres ældre elefant, men som ikke vil købe en ny elefant.

Der er masser af muligheder for, at elefanterne kan udfolde deres naturlige adfærd i Elephant Valley Safari
Der er masser af muligheder for, at elefanterne kan udfolde deres naturlige adfærd i Elephant Valley Safari

I slutningen af 2019 flyttede den første beboer, den ældre hunelefant Kamoon, ind i det nye område. Kamoon kan være lidt nervøs, og hun har forsigtigt udforsket sit nye hjem. Det første, hun gjorde, var at gnaske løs på banantræernes blade – hendes yndlingsspise!

De ansatte studerer nøje Kamoon og kan se, at hun er begyndt at udvise kropssprog, som man normalt kun ser hos vilde elefanter i naturen. Det er et rigtig godt tegn, der tyder på, at hun trives. De kan også se, at når elefanter får lov til grundigt at undersøge et nyt område uden menneskelig indblanding, bliver de mere trygge og selvsikre.

Området bliver udviklet yderligere i de kommende par måneder. Blandt andet skal der etableres flere kilder til vand rundt omkring på de mange hektar. Forhåbentlig vil endnu en hunelefant kunne flytte ind i april.

Kilde: World Animal Protection Danmark

Læs nærmere på:

1 Comment

  1. Fantastisk … få stoppet ELEFANTRIDNING overalt på vores jord …vil gerne opleve denne lejr; men den er vel for langt fra HUA HIN?

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*