Godt Nytår 2019

Godt Nytår 2019

Nu er år 2018 ved at være ovre og år 2019 står på lur.

Vi er nu ved de sidste timer af år 2018, et år som bød os på både glæder og sorger.  I starten af 2018 der gik Prins Henrik bort, Prins Henrik som var protektor for Phuket Marine Biological Center og som man kunne møde på private ferier i Thailand. Senere på året måtte vi sige farvel til Kim Larsen. Jeg husker endnu helt klart første gang jeg hørte Papirklip og Susan Himmelblå blive afspillet i Thailand, stor var min forbløffelse – disse sange og melodier spillet blandt en masse thailandske numre. Dagen før juleaften måtte vi så også vinke farvel til Troels Kløvedal. Manden hvis eventyr rundt i verden vi er mange som har fulgt gennem tiden, blandt andet hans besøg i Thailand i 1994 hvor han i øvrigt fik besøg af førnævnte Prins Henrik ombord på Nordkaperen. Vi har desværre også set at blandt andet personer som tidligere har været særdeles aktive her på siden er gået bort.

Omkring Thailand Portalen så bød år 2018 på en tiltrængt Reboot af siden. Der blev i den anledning startet på en frisk, og med et nyt CMS. Måske virker det lidt dødt i perioder her på siden, men der var desværre lidt for meget “liv og glade dage” på den gamle side.

Rent politisk har år 2018 været frygteligt at være vidne til. Gennem 2018 har vi set familiesammenførte børn få stemplet “ikke-integrerbare” og så 7 dage til at forlade landet. Nogle af de børn har fundet en ny tilværelse for eksempel i Flensborg i Tyskland, andre har måtte tage den lange vej tilbage til Thailand – nogle endda alene.

Regeringen har med en ændring af reglerne erkendt at reglerne ikke har været hensigtsmæssige. Men der er stadig 62 børn som har stemplet “ikke-integrerbare”. 62 børn som endnu ikke er hjemme i Danmark som de burde.

I 2018 fik Danmark og Thailand fejret at det er 160 år siden, at de diplomatiske relationer mellem Danmark og Thailand blev etableret. Vi kan glæde os over det tætte og mangeårige forhold mellem de to kongeriger; Danmark og Thailand. Vi ser frem til at dette forhold også bliver holdt vedlige på bedste vis i fremtiden.

I Thailand sidder general Prayuth Chan-ocha stadig ved og med magten og det har han gjort siden han for fire år siden tog den ved et kup. Længe har Prayuth Chan-ocha lovet at Thailand skal vende tilbage til demokrati. Fra udlandet er presset for valg steget overfor Prayuth Chan-ocha. Ja selv i Thailand er befolkningen tydeligere begyndt at sige fra, blandt andet som vi så det med musikvideoen Prathet Ku Mee (ประเทศกูมี) – en musikvideo som her med udgangen af 2018 har rundet 50 millioner visninger.

Vi så i 2018 også et Thailand som stod samlet, da 12 fodbolddrenge og deres træner blev indespærret i Tham Luang-grotten på grund af store regn-mængder. Heldigvis blev alle drengene og deres træner fundet i live og efterfølgende reddet. To danske dykkere, Ivan Karadzic og Claus Rasmussen, var med i rednings-aktionen og har og får meget berettet stor hæder for deres flotte indsats. Desværre kostede redningsaktionen også et liv, nemlig livet på den thailandske Navy SEAL-soldat Saman Kunan. Og desværre fik det også et kedelig efterspil for lederen, Narongsak Osotthanakorn, af hele redningsaktionen da han efter redningsaktionen blev degraderet – ikke på grund af redningsaktionen men på grund af den måde thailandsk politik er skruet sammen på.

Vi kan nu se frem mod et år 2019 som nok på mange måder vil ligne det år 2018 som vi forlader, men også et år 2019 med ting vi kan se frem til.

Både i Danmark og Thailand vil der i år 2019 blive afholdt valg. Valget i Thailand kender vi datoen på, der bliver valget afholdt den 24. februar 2019. I Danmark skal vi også til valg, vi kender endnu ikke datoen – det eneste vi endnu ved er at det bliver seneste den 17. juni 2019.

Både valget i Danmark og ikke mindst i Thailand kan vi se frem til med spænding. Resultatet af det danske valg vil blandt andet være udslagsgivende for hvilken udlændingepolitik os her på siden skal indfinde os under hvis vi skal familiesammenføres med ægtefæller og/eller børn eller have udstedt visum til besøgende fra Thailand.

Valget i Thailand er også enorm spændende. Vil diktaturet blive afløst af et demokrati, og vil det være et ægte demokrati. Vil vi se et ærligt og fredeligt valg uden snyd og bedrag. Og ikke mindst vil vi se et Thailand, et thailandsk folk og et thailandsk militær som kan og vil respektere resultatet af valget.

Vi har helt sikkert noget at se frem til i år 2019. Om 2019 så kommer til at leve op til vores forhåbninger og forventninger eller ej, det må tiden vise. Vi kan desværre ikke spå, hverken om hvordan 2019 udvikler sig eller om hvordan Thailand vil se ud om 100 år. Og når vi ikke kan se 100 år frem, så lad os i stedet prøve at se 100 år tilbage.

Holger Rosenberg (1869-1960) var, om ikke den første danske rejsejournalist, så i hvert fald den mest ihærdige. I 1896 startede han sin globetrottertilværelse og under rejserne sendte han levende rejseberetninger hjem til forskellige danske aviser, og denne kombination af eventyrlyst og fortælleevne blev hans faste levevej.

Holger Rosenberg var i Siam, som Thailand hed dengang, flere gange. Første gang var i år 1899. På baggrund af hans rejser i Siam udkom der i år 1919, efter den store krig som 1. verdenskrig dengang blev omtalt, et lille hæfte til undervisningsbrug som hed: Siam og Siameserne.

I anledning af 100 året for det hæfte, så er det interessant at læse om landet dengang, menneskerne dengang – godt nok set med europæernes øjne og ikke mindst om europæerne og danskerne i det daværende Siam.

Indholdet kan læses her: Holger Rosenberg – Siam og Siameserne (årgang 1919)

I ønskes alle et godt og lykkebringende Nytår.

med de bedste hilsen

Webmaster

1 Comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*