Godt Nytår 2024

Nu er år 2023 ved at være over og vi kan se frem mod år 2024

I Thailand kommer man ind i år 2024 seks timer før vi gør det i Danmark på grund af tidsforskellen. Ja, helt korrekt så kommer Thailand rent faktisk ind i år 2567 seks timer før vi i Danmark kommer ind i år 2024, idet man i Thailand anvender den buddhistiske tidsregninger som er 543 år foran den tidsregning vi benytter i Danmark.

Men uanset om vi befinder os det ene eller andet sted og om vi anvender den ene eller anden tidsregning, så kan vi her i de sidste timer af år 2023/2566 se tilbage på et år som igen har budt os på både glæder og sorger.

Thailændere dræbt i terrorangreb

39 thailændere blev dræbt i et stort terrorangreb, da terrororganisation Hamas angreb Israel den 7. oktober. Derudover blev flere thailændere såret og adskillige blev taget som gidsler af Hamas.

Der var op til angrebet omkring 24.000 thailandske migrantarbejdere i Israel og de arbejdede primært i Israel som landbrugsmedarbejdere.

De thailandske myndigheder fik hurtigt efter angrebet iværksat en masse-evakuering af migrantarbejdere fra Israel.

Turismen

Selvom turisme i Thailand endnu ikke er oppe i samme gear som før COVID-19 ramte, så går det trods alt fremad. Året startede ellers med at de thailandske myndigheder meddelte at de ville indføre et vaccinekrav for besøgende i Thailand, men myndighederne kom meget hurtigt på bedre tanker og meddelte kort efter udmeldelsen at de ville droppe vaccinekravet.

Myndighederne forlængende tilmed i en periode for den opholdperiode turister blandt andet fra Danmark kunne være i Thailand uden visum fra 30 dage til 45 dage.

På grund af krigen mellem Rusland og Ukraine har mange russer valgt at flytte teltpælene til Thailand. Ruslands udenrigsminister valgte i løbet af året at afsætte tid til af besøge Thailand, selvom Thailand har stemt for en FN-resolution, der fordømmer Ruslands angrebskrig.

Afgifter på flyrejser i vente

Regeringen fik i 2023 præsenteret deres udspil om det de definere som grøn luftfart. Regeringen foreslår at indføre en passagerafgift på flyrejser. Afgiften skal blandt andet være med til at finansiere den grønne omstilling af luftfarten.

Regeringen foreslår, at afgiften skal være forskellig alt efter, hvor lang flyrejsen er. Dermed tages der højde for, at længere rejser belaster klimaet mere. For lange rejser, f. eks. ved en tur til Thailand, foreslås det at afgiften skal være ca. 390 kr.

SAS tilbage på ruten mellem København og Bangkok

I løbet af året meddelte SAS at de ville genåbne ruten mellem København og Bangkok igen efter de lukkede den ned i 2014. Den første afgang var planlagt fra København den 30. oktober 2023. De rejsende har dermed igen mulighed for at rejse direkte mellem København og Bangkok med både SAS og Thai Airways.

Foruden de to direkte ruter mellem Danmark og Thailand, så findes der også en del muligheder med mellemlandinger undervejs.

Den danske krone i Thailand

De danske turister måtte dog i 2023 erkende at det er en meget dårlig idé at medbringe danske kroner til Thailand, da veksling var til meget ringe kurser hvis det da overhovedet var muligt at veksle. Bankerne og vekselbureauerne i Thailand ville nemlig i store dele af 2023 overhovedet slet ikke tage imod hverken danske, norske eller svenske kroner og hvis de endelig gjorde det så var det som sagt til utroligt ringe kurser.

Nationalbanken kom i starten af året med en udmelding om at der i flere lande var problemer med at veksle danske kontanter. Grunden er simpelthen på grund af hvidvaskreglerne, og Nationalbanken anbefalede derfor at man ikke medbragte danske kontanter til udlandet.

De danske turister kunne derfor med fordel i stedet veksle hjemmefra, medbringe kreditkort eller medbringe f.eks. Euro i stedet for danske kroner.

Thailand i Danmark

I år 2023 vendte den længe savnet Thai Festival i København tilbage efter coronaen. Festivalen blev i år med succes og til stor glæde afholdt på rådhuspladsen i København. Det var traditionen tro boder med forskellige thailandske streetfoods og drinks, thailandske frugter og thailandske produkter, thailandske kulturelle forestillinger og musik, thaiboksning-demonstration og thaimassage, samt præmier tildelt vinderne af tombola og andre kulturelle tiltag på scenen.

Flagning med det thailandske flag

Det blev i år 2023 også muligt at flage lovligt med det thailandske flag i Danmark. Noget som ellers kun har været forbeholdt den thailandske ambassade og lignende.

Grunden til at det nu er muligt at flage med det thailandske flag i Danmark er på baggrund af en afsagt dom i Højesteret, hvor det vi alle troede var et forbud blev underkendt.

Vi kan derfor alle nu flage lige så tosset med det thailandske flag som vi har lyst til.

Thaikirken København

Thaikirken København søgte tilbage i 2022 om at blive anerkendt som trossamfund, den anerkendelse opnåede Thaikirken København så, nærmest som en tidlig julegave, kort før jul.

Thaikirken København praktiserer en række religiøse aktiviteter, herunder gudstjeneste, nadver, dåb, barnevelsignelse, vielser og begravelser. I forhold til dåb oplyses det, at dåben foregår som voksendåb, ligesom de kirkelige handlinger foregår med liturgisk og fortolkningsmæssig frihed.

Thaikirken København holder til på Amager.

Politik

Ni år efter militærkuppet i 2014 valgte Prayuth Chan-ocha at trække sig fra politik. Ved valget den 14. maj fik hans militærstøttede parti nemlig kun 36 ud af 500 pladser.

Valgets store vinder, Move Forward, manglede dog opbakning til at få deres leder valgt som Thailands næste premierminister og siden hen blev lederen også udelukket fra muligheden for at opstille som kandidat til premierminister-posten.

Pheu Thai som oprindeligt havde støttet Move Forward meldte derefter ud at de var klar til at tage over efter Move Forward, og Move Forward måtte derefter melde ud at Move Forward ville støtte en kandidat fra Pheu Thai. Til sidst måtte Pheu Thai dog fortsætte alene uden Move Forward for at få kabalen til at gå op.

Det største parti i Thailand, Move Forward, blev dermed ikke en del af koalitionen. Move Forward som oprindeligt var gået til valg på at være imod det etablerede samfund.

Pheu Thai, som har vundet fem valg i løbet af de seneste to årtier, indgik i en kontroversiel alliance blandt andet med to af de militærstøttede partier, som var med til at omstyrtede Thaksin Shinawatras regering i 2006 og siden hans søster Yingluck Shinawatras i 2014 og kunne dermed danne regering og indtage premierminister-posten. Partiet Pheu Thai blev i sin tid stiftet af Thaksin Shinawatra.

Den 74-årige Thaksin Shinawatra kunne dermed vende hjem til Thailand efter 17 år i eksil. Da Thaksin var hjemvendt nedsatte den thailandske konge den fængselsstraf Thaksin tidligere var blevet idømt. Kongens befaling blev underskrevet af den afgående premierminister Prayut Chan-o-cha, den tidligere hærchef som væltede en demokratisk valgt regering.

Den thailandske konge, Maha Vajiralongkorn, fik også givet sin velsignelse til landets nye koalitionsregering og dermed blev der sat punktum for næsten et halvt år uden en formel regering i Thailand og forhåbentlig en fremtid med demokratiske valgte regeringer.

Thai i Danmark

Den tidligere thailandske ambassadør i Danmark Vichit Chitvimarn blev i løbet af året fundet dræbt i sit hjem i Thailand. Den tidligere thailandske ambassadør blev tilsyneladende dræbt af tre knivstik i brystet af en ikke-thailandsk mand.

For 10 år siden blev den thailandske pige Im udvist af Danmark, da hendes papfar døde af kræft. Im og hendes mor kom tilbage til Danmark på grund af et pres som endte i en hastelov der tillod den dansktalende thailandske pige og hendes mor at vende hjem til Danmark.

Nu er Im fyldt 18 år og dermed blevet voksen, og det betyder dermed at hendes opholdstilladelse udløber. Derfor skal hun nu have en ny opholdstilladelse eller et statsborgerskab for at kunne blive i landet. Vi må håbe at det snart går i orden for Im.

En 57-årig thailandsk kvinde blev i juni dræbt i Fårevejle. Politiet anholdte efterfølgende en 23-årig mand som formodentlig fortsat sidder fængslet.

I løbet af året har der været adskillige sager om thailandske kvinder som har arbejdet ulovligt, og i enkelte tilfælde også har haft ulovligt ophold, i Danmark.

I løbet af året har der også, blandt andet med undercover optagelser, været sat fokus på udnyttelsen af thailandsk arbejdskraft indenfor restaurationsbranchen. Typisk har de ansatte arbejdet mere end de timer som de skulle i henhold til deres kontrakt, de er ikke blevet betalt for overarbejde og de ansatte har været bange for at myndighederne skulle opdage det så de risikerede at miste deres arbejde og dermed ryge ud af landet.

Ægteskab uden grænser arbejder stadig for at hjælpe dansk-udenlandske familier med gode råd og vejledning til en tilværelse i Danmark og EU. En del af rådgivningen er blandt andet live-video rådgivning hvor der direkte svares på de spørgsmål som stilles.

Dansk i Thailand

Den dansk-thailandske skuespiller Sririta Jensen Narongdej fik i løbet af året medhold i en sag i Thailand hvor en person havde redigeret en video af hende og distribueret den online. Skuespilleren var naturligvis glad for den afgørelse.

I løbet af året er Guldbageren i Udon Thani flyttet til en ny adresse ved siden af The Good Corner. Onsdagsmøderne hos The Good Corner er i 2023 fortsat og flere og flere får øjnene op for Udon Thani og omegn, herunder Thani Beach.

Længere sydpå i Thailand måtte DD Inn først meddele at de var nødt til at lukke og slukke. Senere blev der så fundet en løsning der gør af DD Inn fortsat er at finde i Thailand.

En dansk mand blev i året anholdt i Thailand for ulovlig våbenbesiddelse. Danskeren erkendte, at det er hans våben.

En dansk familie på fire endte før jul på hospitalet da de blev involveret i et trafikuheld. De fire turister var lige ankommet til Thailand.

Godt nytår og velkommen til år 2024

Jeg er før kommet med opfordringer om at passe på i den thailandske trafik – det gør jeg igen i år. Pas nu på i trafikken, man behøver ikke selv at køre med hovedet under armen for at komme til skade, det er rigeligt at andre gør det. Pas nu på allesammen, trafikken i Thailand er en dræber.

I ønskes alle et rigtig godt og lykkebringende Nytår. Lad os håbe det bedste for alle i det nye år 🙂
Godt Nytår – สวัสดีปีใหม่ (sa-wat-dee pee mai)

Webmaster

Tidligere nytårshilsner:

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*